Енергийният министър Александър Николов заминава за Азербайджан, където в петък

...
Енергийният министър Александър Николов заминава за Азербайджан, където в петък
Коментари Харесай

Газова среща в Баку, но до юли доставките са орязани

Енергийният министър Александър Николов отпътува за Азербайджан, където в петък ще се включи в осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов кулоар. Във форума ще взе участие и енергийният еврокомисар Кадри Симсон, за която в предходните дни представители на Брюксел споделиха, че ще договаря за увеличение на азерските газови доставки в Европа. Целта е да се увеличи енергийната сигурност на Европейски Съюз в подтекста на напрежението сред Киев и Москва, което заплашва преноса на съветски газ през Украйна.

Целта на България е да се опита да контракти увеличение на размерите вноса на газ в страната от находището " Шах Дениз ІІ ". Към момента България получава към една трета от количествата, заложени в първичния контракт, предусещащ доставките да стават през газовата връзка с Гърция, която към момента не е подготвена.

При чуването му в парламентарната енергийна комисия в сряда министър Николов съобщи кагегорично, че няма късмет за увеличение на доставките преди 1 юли 2022 година Това е следващата ревизирана дата, на която се чака да проработи газовата връзка с Гърция.

В срещата в Баку ще вземат участие енергийните министри на страните по протежението на Южния газов кулоар, включващ Южнокавказкия, Трансанадолския и Трансадриатическия газопроводи. Това са Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, България, Албания и Италия. Очаква се да се включат също и представители на страните от Югоизточна Европа, Унгария, Молдова, Украйна, както и от Съединени американски щати и Англия, оповестиха от енергийното министерство в четвъртък. От ведомството допълниха, че са планувани и самостоятелни срещи на Николов с сътрудниците му. Във форума ще взе участие и българският шеф на плановата компания за градежа на газовата връзка с Гърция, която се смята за част от Южния газов кулоар.

Представители на държавният газов снабдител " Булгаргаз ", който от през днешния ден е с вписан нов ръб, няма да има. Това евентуално е индикация, че вести към азерските доставки у нас не се чакат.

И тая година няма да получим целия азерски газ

Преди ден пред депутатите, отговаряйки на въпроси за азерския газ и газовите връзки, Николов сподели, че " различните трасета са налични и не е единствено Кулата-Сидирокастро - съответните количества, в случай че има опция да се доставят, ще има от кое място да минат ".

По думите му до 1 юли, когато би трябвало да проработи интерконекторът с Гърция, няма да има опция да се получат повече от в този момент внасяните азерски количества. Те са едвам една трета от контрактуваните в началото размери, като уволненото към този момент управление на " Булгаргаз " нееднократно разгласи, че единствено на толкоз са били склонни от консорциума " Шах Дениц ІІ ". Другият вид бил да не получаваме нищо и отново да плащаме по силата на клаузата " вземай или плащай – take or pay, твърди някогашният началник на " Булгаргаз " Николай Павлов.

" За страдание, до 1 юли 2022 година, защото пазарните корпоративни субекти гонят напълно прозаични ползи, не мисля, че може да получим спомагателни количества по закрепената като конструкция в контракта цена , само че при настъпване на геополитически опасности имаме уверения, че може ще получим спомагателни количества на пазарни цени. Дали ще получим цялото количество през 2022 година - изрично не. Но дали ще получим цялото количество след юли 2022 година - с по-висока степен на сигурност - да, като разпределен във времето потенциал ", уточни министърът

Николов не навлезе в елементи, само че разновидностите са или да се разчита, че газовата връзка с Гърция да проработи до юли, или да се договаря за нови условия след 30 юни, когато изтича срокът на анекса, по силата на който България получава единствено една трета от контрактуваните количества. Ако се стигне до съглашение за повишение на размерите, те ще влизат през пункта Кулата-Сидирокастро, което и в този момент е механически допустимо.

Според осведомени, по-реалистичният вид е интерконекторът да проработи през октомври 2022 година, което ще съвпадне със старта на новата газова година и отоплителния сезон и ще се усети резултатът от по-евтиния азерски газ. Не е несъмнено обаче дали петролните цени, с които цените в контракта са напълно обвързани, ще се запазят на равнища под тези на природния газ. В последните дни петролът върви нагоре.

Съседи с интерес за доставки през България

По време на срещата в Баку ще има диалози и с представители на прилежащи страни, които се интересуват от доставки през българските газови трасета, осведоми Николов депутатите. Според него страната ни би трябвало да има избор от оптимално необятен кръг от дълготрайни снабдители и оптимално висока еластичност при образуването на вътрешната цена, с цел да се реализиран устойчиви разноски за битовите консуматори и бизнесът да може да употребява газ, който ценово е с по-ниска стойност от прилежащи страни

Енергийният министър за следващ път означи, че има различни трасета за импорт на азерския газ отвън сегашната точка на доставка – гръцкият пункт Неа Месемврия, където Трансадриатическият газопровод се свърза с гръцката преносна мрежа. Този точка бе контрактувана през септември 2019 година от уволненото предходната седмица управление на " Булгаргаз ", на мястото на закрепената преди този момент точка Комотини, която е начална на интерконектора с България, стигащ до Стара Загора.

При с консорциума, разработващ " Шах Дениз ІІ ", за доставката на 1 милиарда куб. м, са били заложени механизми за транспорт, задоволително свободни, защото не е била построена инфраструктурата на Южния газов кулоар, напомни Николов. Според него обаче с анекса от 2019 година остарялото управление, залагайки Неа Месемврия като точка за приемане вместо Комотини, е нанесло директна вреда освен върху публичния интерес, само че и върху финансовите си резултати.

Да са предявили иск и " Авакс " към този момент да е българска

" Ако не е било допустимо доставите да са на Комотини, тъй като физически не е построен пунктът, е трябвало да се съобщи предишна точка на доставка ", сподели Николов. Именно Неа Месемврия обаче е една от предходните точки.

Според министъра различен вид пред " Булгаргаз " е бил да предяви искания към сдружението, което е забавило осъществяването на газовата връзка с Гърция " и " Авакс " можеше да е българска и да е подготвена газовата връзка ". Жечо Станков от ГЕРБ обаче обърна внимание, че " Булгаргаз " не може да предявява искове против " Авакс ", тъй като не е в договорни връзки с гръцката компания. На това Николов отвърна, че не е нужно дейностите да са против " Авакс ", а против плановата компания " Ай Си Джи Би " (от която " Булгаргаз " е резервирал 1 милиарда куб. м от потенциала на интерконектора от Комотини до Стара Загора – б.а.).

" Ако е считало, че това сдружение е отговорно (да не може да обезпечи азерския газ), да е предявило искания към него, само че очевидно това не е било по този начин ", разяснява Николов пред депутатите.

Интерконекторът с Гърция напредва

Министърът сподели още, че към този момент се вижда прогрес на работата на " Авакс " по интерконектора и " няма аргументи за съществени терзания за осъществяването ". По думите му е подхваната инспекция и на компанията за строителен контрол, наета от " Ай Си Джи Би " за надзор по какъв начин върви работата по газопровода. Вече се вършат седмични отчети за свършеното, които се дават и на министър-председателите на България и Гърция, с цел да няма в допълнение закъснение, означи Николов.

Преди ден и от " Ай Си Джи Би " рапортуваха, че над 80% от строителните действия по газовата връзка са изпълнени към края на януари . Хидротестовете в Гърция са напълно приключени, напредват и по българското трасе, като общото им осъществяване доближава 2/3 от цялото 183-километрово трасе. Приключени са и и всички пресичания на газопровода с пътища, автомагистрали, жп линии и други В края на януари са пристигнали и част от забавените кранове, последната партида от италианския снабдител се чака през февруари. От " Авакс " са се мобилизирали напълно за оптимално бързо довеждане докрай на крановите възли. Газоизмервателната станция Стара Загора е построена над 70%, там също предстоят хидравличните проби на площадковите тръбопроводи и уреди, твърди плановата компания.

Може и да стане в период, в случай че регулаторите и Европейска комисия понижат времето за лицензиране

От " Ай Си Джи Би " оповестиха още, че работят по оптимизация на периодите по оставащите административни и сертификационни процедури, с цел да може да се вкара оборудването в употреба по проект – до 1 юли 2022 година Сертифицирането на компанията като метафоричен оператор от българския и гръцкия енергийни регулатори лишава до 4 месеца, след това до два месеца е срокът за утвърждение и от Брюксел. Според " Ай Си Джи Би " тези оптимални периоди могат да бъдат съкратени при съществуване на воля от страна на регулаторите и Европейска комисия и поради интернационалното значение на плана.

На гръцката компания " Авакс " към този момент се постанова дневна санкция от 90 хиляди евро за неспазване на периода за градежа – 31 декември 2021 година, показаха от " Ай Си Джи Би " пред Mediapool. " На този стадий няма взето решение за търсене по правосъден ред на спомагателни финансови обезщетения поради пропуснати изгоди ", отвърнаха от сдружението на въпрос дали ще заведат против " Авакс " и иск за нанесени вреди или пропуснати изгоди.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР