Енергийният гигант Shell все още търгува с руски газ повече

...
Енергийният гигант Shell все още търгува с руски газ повече
Коментари Харесай

Енергийният гигант Shell все още търгува с руски газ повече от година, след като обеща да се оттегли от руския енергиен пазар. Компанията е участвала в почти една осма от руския износ на газ през 2022 г., според доклад на кампанията Global Witness, цитиран от BBC.

На 9 май огромен танкер с капацитет от 160 000 кубически метра газ LNG - се изтегли от пристанището Сабета, на полуостров Ямал в далечния север на Русия. Товарът е бил закупен от Shell, преди да се насочи към крайната си дестинация - Хонконг.

Това е един от осемте товара с LNG, които Shell е купила от Yamal тази година, според данни на Kpler.

12% от търговията с LNG по море в Русия е била посредством Shell през миналата година по данни на Witness. Той се сред петте най-големи търговци на LNG с произход от Русия тази година.

Shell спира производството в най-голямото плаващо съоръжение за LNG в света

Прекъсването на производството е второ поред за съвсем кратък период

Още през март 2022 г., Shell се извини за закупуването на товар с руски петрол и заяви, че възнамерява да се оттегли от търговията с енергия със страната.

Той каза, че ще спре да купува руски петрол, ще продаде своите бензиностанции и други бизнеси в Русия, което направи. Той също така прекрати съвместните си предприятия с държавния енергиен гигант Газпром.

Компанията продължава да приема товари втечнен природен газ от две руски пристанища. Те са в Ямал и едно в Сахалин в Далечния изток.

Shell спазва договора с руската компания за LNG Novatek, който я задължава да купува 900 000 тона годишно от Ямал до 2030 г., според Reuters.

Shell е най-големият търговец на LNG в света, който не е обект на европейски санкции.

Обединеното кралство не е внасяло руски газ повече от година, докато ЕС се опитва да намалят количеството руски втечнен природен газ, който блокът внася.

ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ НА Shell plc

Shell взе твърдо решение да се оттегли от всички свои бизнеси с въглеводороди в Русия, като спряхме всички покупки на руски суров петрол, както и товари на рафинирани продукти, като например дизел, изнасяни от Русия. Също така излязохме и от целия си бизнес надолу по веригата в Русия, включително от веригата бензиностанции. Вече не сме част от никакви съместни предприятия с Газпром, които извършват дейност на територията на Русия.

Shell спря да купува руски втечнен природен газ на спот пазара, но все още има някои дългосрочни договорни ангажименти. Това е в пълно съответствие със санкциите, приложимите закони и разпоредби на страните, в които оперираме. Бяхме напълно открити и ясни по този въпрос.

Съществува дилема между оказването на натиск върху руското правителство заради военните зверства в Украйна и осигуряването на стабилни и сигурни енергийни доставки. Правителствата във всяка страна са тези, които трябва да вземат решение кои са изключително трудните компромиси, които трябва да бъдат направени.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР