Енергийният гигант Shell отчете рекорднa годишнa печалбa, след като цените

...
Енергийният гигант Shell отчете рекорднa годишнa печалбa, след като цените
Коментари Харесай

Рекорд в 115-годишната ѝ история: Shell отчете $40 млрд. печалба

Енергийният колос Shell регистрира рекорднa годишнa печалбa, откакто цените на силата скочиха доста предходната година. Печалбата на компанията за 2022 година доближи 39.9 милиарда $, което е двойно повече от резултата за миналата година и съставлява най-голямата облага в 115-годишната история на Shell. Предишният ѝ връх бе облага от 28.4 милиарда $ през 2008 година, напомня BBC.

Гигантът разгласи стратегия за назад изкупуване на акции за 4 милиарда $, която се чака да бъде приключена преди публикуването на финансовите резултати за първото тримесечие на 2023 година при започване на май. Компанията също по този начин ще усилва с 15% дивидента на акция за четвъртото тримесечие.

Енергийните компании осъществиха рекордни облаги, откакто цените на петрола и газа скочиха след нашествието на Русия в Украйна. Това накара множеството страни от Европейския съюз, както и Англия да вкарат нови налози върху свръхпечалбите на фирмите от бранша, с цел да оказват помощ на семействата, борещи се с възходящи сметки.

Въпреки държавния налог върху непредвидените облаги, Shell по-рано съобщи, че не чака да заплати никакви налози във Англия тази година, защото компанията е получила разрешение да компенсира разноските за извеждане от употреба на планове и новите вложения в планове на Острова против облагите в страната.

Иданието изяснява, че по последни данни Shell въпреки всичко ще заплати непретенциозен налог през 2022 година, само че акцентира, че компанията получава единствено към 5% от приходите си от Обединеното кралство, а останалите 95% се таксуват с налог в други юрисдикции.

Това надали ще задоволи тези, които считат, че компания със седалище във Англия и рекордна облага би трябвало да заплаща повече, както и тези, които ще виждат, че Shell е платила повече на своите акционери, в сравнение с е похарчила за вложения във възобновими източници.

Последните резултати на компанията показват силата на диференцираното портфолио на Shell, както и нашия потенциал да доставяме жизненоважна сила на нашите клиенти в един неустойчив свят “, съобщи основният изпълнителен шеф на Shell Ваел Саван.

Годишната облага надалеч надвиши предходния връх на Shell, подложен през 2008 година Компанията също по този начин сподели, че е изплатила 6.3 милиарда $ на своите акционери през последните три месеца на 2022 година
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинShell рекордни облаги енергийни компании ПоследниНай-четениЕнергетика 32 Рекорд в 115-годишната ѝ история: Shell регистрира $40 милиарда облага Компании 76 eMAG уголемява бизнеса с нов логистичен хъб за 100 млн. евро Компании 104 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Личности 220 Кои са 10-те най-богати хора на планетата? Хай-тек 344 ChatGPT разруши върха за най-бързо разрастващо се потребителско приложение Компании 192 Загубите на индийския конгломерат Adani доближиха $100 милиарда Политика 372 Радев преназначи служебното държавно управление на Гълъб Донев Компании 408 Въпреки Tesla: Volkswagen отхвърля да смъкна цените на електрическите автомобили Бюджет и финанси 1152 Фед още веднъж усили лихвите и това няма да е краят Компании 420 Защо Apple единствена заобикаля всеобщите съкращения? Бюджет и финанси 5734 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Телекомуникации 5562 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 5492 Германия даде знак, че навлиза в криза Компании 4439 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Енергетика 3485 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3254 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 3035 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Финанси 2684 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Енергетика 2447 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Политика 2036 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Всички новиниОще от Енергети
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР