Енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин

...
Енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин
Коментари Харесай

Строежът на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй - част от сагата Завладяната държава

Енергийният специалист от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров съобщи, че проблема по построяването на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " е поредност от сагата " Завладяната енергетика в превзетата страна ". Решенията се взимат без явен обзор на приходите и разноските на един план и без необятно публично разискване, в което ясно да се откроят какви са аргументите за бързането, разяснява Владимиров пред БТВ.

Той предлага да се строят нови нуклеарни блокове след 2035 година, защото по-ранното им създаване ще оскъпи цената на електрическата енергия. Цената на една нова нуклеарна мощ ще докара най-малко до 125% по-високи разноски на електрическа енергия на пазара.

Според Владимиров повтарят се грешките с АЕЦ " Белене ". Проектите се употребяват за зареждане на политически групи и партии, които финансират задкулисието в страната, уточни той. Не може да се взимат решения в България за 15 милиарда $, без да се направи разбор, отчаян е Мартин Владимиров.

Експертът по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев съобщи, че не е работа на депутатите да дефинират на АЕЦ " Козлодуй " . Всичко друго се прави, с цел да има групови решения и групова безнаказаност. Според него първо трябвало първо да се организира търг за избора на плана и архитект, само че депутатите небрежно решили, че най-добре да е компанията " Уестингхаус ". Това решение е уродливо и води след себе си поредност от уродливи решения, разкритикува проф. Касчиев.

Той счита, че такава каша ще се забърка с двата нуклеарни блока на АЕЦ " Козлодуй ", че народните представители щели да се чудят по какъв начин да я оправят.

Проф. Касчиев добави, че цената на електрическата енергия от тези два блока е до 180 $ на мегаватчас. Политиците ни живеят в измислена действителност и не гледат обстоятелствата и анализите, разкритикува нуклеарният специалист.
 Иван Хиновски: Проектът за 7 и 8 блок ще бъде провален от политиците
Иван Хиновски: Проектът за 7 и 8 блок ще бъде провален от политиците

Законодателната власт се меси в нещо, което е в прерогативите на изпълнителната власт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР