Енергийният експерт Георги Самандов е един от основателите на партия

...
Енергийният експерт Георги Самандов е един от основателите на партия
Коментари Харесай

Георги Самандов: Вървим към изборите със силни и обединени структури. Проблемите с ниските доходи, спекулата и феодалното управление на места са наш приоритет 


Енергийният специалист Георги Самандов е един от създателите на партия „ Български напредък “ с водач Стефан Янев. Той бе народен представител в 48-ото Народно събрание. Цялата му професионална кариера е обвързвана с енергетиката, като той бе отраслов зам. -министър в служебния кабинет на Янев. Притежава магистърска степен по електроенергетика и електрообзавеждане от Техническия университет в София.

Самандов е лидер на листата на партия “Български напредък ” в Благоевград с номер 15 в бюлетината

В общественото пространство се появиха клюки за проблеми в структурите на БВ, има ли аргумент в тях, или са спекулации?

-Фактът, че ги определяте като клюки е индикативен за това, че са погрешни. Напротив, нашите структури се разрастват. Вече имаме ядра във регионалните градове и работим по покриване на всички общини. Партия „ Български напредък “ беше основана преди няколко месеца, само че към този момент имаме добра мрежа от наши последователи в страната. Разбирам подбудите на тези, които стоят зад сходни клюки. Това са хора, чиeто мислене е зловредно, тъй като хвърлят напъните си само в това да разрушават всичко, до което се допрян. Те са нездравословни освен за една партия, само че и за общността, в която живеят. За мен е значимо какво ще съградя и какво ще оставя след себе си. Това е смисъла на присъединяване в политиката и публичната активност като цяло.. Затова имам снизходително отношение към хора, чието зложелателство и завист са мотор на държанието им.

На какви хора разчита партията като претенденти, виждаме познати и не до толкоз имена в листата?

-За нас е значимо всеки, който желае да бъде част от партия „ Български напредък “ да бъде воден от това да слага публичния интерес над своя. През последните години това е огромен недостиг измежду политиците. Личните стремежи и претекстове за облагдетелстване надвиха над държавните. До такава степен, че когато медиите оповестят за следващата разкрита корупционна скица, а това се случва съвсем всяка седмица, хората към този момент не се вълнуват. Напротив одобряват го като част от всекидневието.

Затова залагаме в листите си на хора, които до в този момент не са се занимавали с политика и на такива с опит, само че споделят нашето виждане. В момента за партия „ Българдски напредък “ са водещи два съществени целта, които в предишния парламент се опитахме да сложим, само че останахме нечути от останалите партии, които вместо да дебатират се карат грозно и дребнаво. Първият е инфлацията, а вторият е всеобщата неустановеност. Спекулата е в невиждани размери и никой досега не потърси метод за справяне с картелите. Очевидно е бездействието на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за отбрана на потребителите, които през последните седмици симулират активност. И двете са дело на тези партии, които през днешния ден сякаш не си приказват в предишния парламент, само че пък не смениха ръководставта на тези комисии, макар че инфлацията и спекулата се вихрят към този момент цяла година.

Какво предлага „ Български напредък “, с цел да се помогне на хората да се оправят с инфлацията?

-В тези 4 месеца живот на Народното събрание настоявах да се промени метода на консумиране на обществените средства за енергийни обезщетения за бизнеса. В момента обезщетенията се изплащат „ на калпак “ и без никакъв ангажимент от страна на бизнеса. На процедура това породи далавера и нападателно повишаване на инфлацията.

До 1 януари 2023 година бизнесът плащаше 250 лева /МВтч., а 48-ото Народно събрание вместо да сложи критерии за приемането на обезщетения, предизборно смъкна този таван на 200 лева /МВтч. Разликата до борсовите цени, които от време на време доближиха до 1400 лева /МВтч, се поема от бюджета, т. е. от жителите. За признателност, от бизнеса получихме 100% надценки и рекордна инфлация. От мои питания към отрасловите министри излиза наяве, че единствено за 2022 година от държавния бюджет към бизнеса са изплатени над 10 милиарда лева за енергийни дотации за бизнеса. От партия „ Български напредък “ считаме, че това е инструмент, който страната следва да употребява, с цел да овладее инфлацията. Преразпределянето на енергийните обезщетения би трябвало да стъпва върху ясни критерии и задължения от страна на бизнеса към обществото. В момента хем получават пари от бюджета хем всеки месец подвигат цените даже на главните хранителни артикули.

Какви са най-сериозните проблеми на хората в региона, които индикирате по време на срещите по места?

-Основните проблеми, за които жителите ме сезират са свързани с ниските приходи, неналичието на вложители и феодализирането на избрани обитаеми места.

Какви са решенията, които вие, можете да предложите за тях?

-Това което предлагаме са финансови и данъчни тласъци за дребните и междинните предприятия. Намаляване на бюрократичната тежест, която е задължение за всеки един бизнес и съществена причина за корупция. Ще предложим законодателна самодейност за така наречен безмълвно единодушие на държавната администрация, т. е. в случай че до избран период чиновниците не отговорят на обещано искане, то настояването ще се преглежда в интерес на подателя му. Също по този начин ще повишим контрола върху електроразпределителните сдружения, от чието безучастие и администрация обществото ни е изморено.

Феодалното ръководство на доста места в област Благоевград е сериозен проблем за хората, по какъв начин ще се борите с това? И по какъв начин ще убедите хората, че не трябва да се опасяват?

– Страхът е в основата на този феодализъм и непрестанно го подхранва. От нас зависи дали имаме волята да го пречупим. За себе си съм направил своя избор, когато взех решение, че вместо да бъда измежду тези, които недоволстват на думи, да се оправя с това, което не утвърждавам. Затова взех решение да се кандидатирам за народен представител тъй като в Народното събрание се случват измененията, които след това дефинират нашия живот. Феодализмът може да бъде разрушен с няколко стъпки. Първата е да се промени метода на финансиране на общините, който сега дава безконтролна автономност на кмета. Колкото е по-малка една община толкоз по-ключова роля има той тъй като на процедура е най-големия шеф в нея. В същото време обаче имаме фигурата на регионалния шеф, който би следвало да следи кметовете в региона и да може да ги възпира в случай че нарушават или заобикалят закона. Само, че Законът за локалната власт на процедура е орязал дотам пълномощията на регионалния шеф, че той няма съвсем никакви лостове за влияние над локалната власт. На трето място да се върне публичното доверие в институциите, изключително в проверяващите и контролни органи. Трябва ние като политици да имаме волята и да пресечем практиката някой от София да се обажда и да желае от шефа на обещано районно звено да си затваря очите за дейностите и бездействията на един кмет. В края на октомври са локалните избори. Когато сте пред урната тогава отговорността е напълно ваша тъй като от избора, който ще извършите зависи дали желаете да продължавате да живеете във феодална община или не.

Забелязвате ли индикации за платен и проведен корпоративен избор и къде има централизация на сходни проблеми?

– До скоро купеният избор се свързваше с бедността и вирееше там където хората са обществено слаби, то към този момент следим нова наклонност вследствие на обстоятелството, че това са 5-те избори за две години. Вече има хора, които нямат потребност от 50 лева -100 лева, само че тъй като не ги интересува кой ще ръководи и не имат намерение да гласоподават, по тази причина гледат на вота като опция без никакви старания да вземат „ едни пари “ като се разходят до урните. Редно обаче да отбележа, че служебните държавни управления на президента Румен Радев поставят систематични старания да пресекат и овладеят тази процедура. Вярвам, че и на тези избори ще продължат в този дух.

Кои са целите на БВ, които директно касаят благоевградска област?

– Привличането на вложители, които да дават добавена стойност в региона, построяването на нови индустриални зони в огромните общински центрове, повишението на стандарта на живота на хората и не на последно място спасяването на футболната емблема на района, а и на страната, футболен клуб „ Пирин “.

Предизборна обява. Купуването и продаването на гласове е закононарушение

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР