Енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за

...
Енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за
Коментари Харесай

Парламентът спешно промени условията за таксата върху руския газ

Енергийните вноски при импорт и транспорт на природен газ за пренос с генезис от Русия ще се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа, а не от оператора.

Това реши Народното събрание, който одобри промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Поправката се постанова, тъй като все още се е оказало, че този, който дължи таксата е е държавното сдружение „ Булгартрансгаз “. Компанията към този момент е натрупала близо 250 млн. лв. дълг към страната.

Увеличението на таксата към този момент провокира неодобрение и в Брюксел. Унгария се оплака в Европейската комисия и изрази подозрения, че страната ни се възползва от монополното си състояние, с цел да усилва таксите за транспорт без да има причина, напомня Българска национална телевизия.

Предложението да бъде увеличена таксата за транспорт по така наречен „ Балкански поток “ е на Министерството на финансите. Мотивът на ведомството е, че по този метод ще се глоби Русия.
Оказва се обаче, че дебитор в последна сметка е българска държавна компания, която е трябвало да внесе парите.
„ Със в този момент настоящата наредба в член 5Б се вменява едно непостижимо обвързване на нашия метафоричен оператор, а точно той да събира и да е задълженото лице пред митниците да внася средствата свързани с транспорт на природен газ с генезис Русия “, сподели Жечо Станков, ГЕРБ-СДС.

„ Нека сметнем 511 000 мегаватчаса по 20 са 10 млн. и нещо дневно и това е твърдият запазен потенциал, газопреносният оператор ще би трябвало да вземе с едната ръка от Русия, с цел да даде на хазната и да даде на Асен Василев, само че в случай че не може да си събере, тъй като настояванията са в прорез с интернационалните контракти, то ще продължи да дължи пари, тъй като е данъчно задължено лице “, разяснява Пламена Митова от Има Такъв Народ.

Въпреки че България не използва съветски природен газ от две години, страната ни е транзитьор на синьо гориво до Сърбия и Унгария. Всяка година директните такси по контракт се трансформират с коефициент въз основата на инфлацията и цените на различните горива.

Все още няма позиция на Европейската комисия дали увеличената такса опонира на разпоредбите на свободната конкуренция.

„ Като говорите за изменничество тук и кой какви ползи пази, вие не защитавате ползите на България да си събере стотици милиони от такси, вашият енергиен специалист господин Свиленски, вместо да цитира Европейската комисия, това го разбирам за какво не става, тъй като вашата група не схваща британски, вие четете съветски източници, ясно е че там тази информация я няма, само че в случай че прочетете формалните данни, господин Свиленски, ще видите, че мнението на Европейска комисия все още е, че България сама би трябвало да дефинира тези правила “, изясни Искрен Митев, ПП-ДБ.

С новата смяна, с която депутатите се пробват да поправят личната си неточност, дебитор към този момент няма да е „ Булгартрансгаз “, а парите ще се събират въз основата на информация от сдружението към Агенция „ Митници “.

„ Дали сте коалиция, некоалиция, сглобка или сте просто един клуб по ползи, който главната му цел е персоналното облагодетелстване, а не интереса на българските жители. Законопроектът е нужен, дами и господа, с цел да се прикрие правната отпадналост на ръководещите, тъй като вие сътворихте един голям скандал “, сподели Драгомир Стойнев, Българска социалистическа партия.

„ Ще ревизира коя партия през днешния ден по какъв начин е гласувала, тъй като с по този начин настоящото решение задължаваме всеки ден „ Булгартрансгаз “ да заплаща по 6 млн. лв. на ден. Налага се да бъде направена смяна “, разяснява Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР