Енергийните системи на Украйна и Русия исторически са свързани, но

...
Енергийните системи на Украйна и Русия исторически са свързани, но
Коментари Харесай

Украйна иска, но технически не може да се откъсне от руската енергийна система

Енергийните системи на Украйна и Русия исторически са свързани, само че Киев се стреми напълно да се интегрира в европейската енергийна система . Това съобщи на съвещание на Върховната Рада в " Часът на въпроси към държавното управление ", заместник-министър на енергетиката и запазване на околната среда Виталий Шубин, представен от ТАСС.

" Предприемаме всички ограничения за изключване на Русия от енергийната система допустимо най-скоро, само че това не е допустимо през днешния ден . Надявам се, че през идващите три години ще можем да създадем механически и стопански предпоставки, с цел да се обедините с Европа ", изяснява Шубин.

" Исторически нашите енергийни системи са комбинирани (с Русия). Те съществуват като една единствена енергийна система и единствено част от Украйна - енергийният остров Бурштин - е обвързвана с европейската енергийна система. Целта ни е да се обединим изцяло с европейската енергийна система ", добавя той.

По думите му, " механически импорт " на електрическа енергия от Русия съществува и се регламентира от съглашения сред операторите на електроенергийните системи на двете страни.
 Русия предложи удължение на контракта за пренос на газ през Украйна
Русия предложи удължение на контракта за пренос на газ през Украйна

Това е неочакван ход

В началото на октомври украинските медии оповестиха, базирайки се на " Укренерго ", оператора на енергийната система на страната, че Украйна е възобновила вноса на електрическа енергия от Русия .

" Интер РАО " удостоверява тази информация, съветската компания стартира да изнася електрическа енергия в Киев. Компанията отбелязва, че доставките са " в пилотен режим и са предплатени ".

През септември Върховната Рада внесе промени в законодателството , като в действителност разрешава вносът на електрическа енергия от Беларус и Русия на договорна основа .

По-рано " Нефтогаз Украйна " заяви, че дъщерно сдружение е почнало да внася електрическа енергия от Беларус и да я продава на украинския пазар по дълготраен контракт с " Беленерго ".

През 2014-2015 година Украйна е внесла електрическа енергия от Русия, заради дефицит на мощ в електроенергийната система на страната, неналичието на въглища в топлоелектрическите централи, непланирани поправки на АЕЦ и неподходящи атмосферни условия през зимата.

През 2014 година в Украйна са доставени 178 милиона кВтч съветска електрическа енергия, а за девет месеца на 2015 година - още 1 951 милиарда кВтч. От 2016 година Украйна не е внасяла електрическа енергия .
 В Съединени американски щати оповестиха
В Съединени американски щати оповестиха " Северен поток 2 " за пагубен удар по Европа

Маршрутът ще премине през " подвластни страни, които Москва ще се опита да подчини "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР