Енергийните ресурси остават извън санкционната борба между Русия и Запада.

...
Енергийните ресурси остават извън санкционната борба между Русия и Запада.
Коментари Харесай

Експерт прогнозира последствията от отказа на ЕС от енергийните ресурси на Русия

„ Енергийните запаси остават отвън санкционната битка сред Русия и Запада. В противоположен случай Европейски Съюз ще би трябвало да вкара ограничавания за потреблението на сила “, сподели Игор Юшков, енергиен специалист. По-рано Европейският парламент назова злополука вероятния отвод за закупуване на газ от Русия.

„ Потенциалните санкционни ограничавания на европейските страни при закупуването на съветски газ могат да провокират отговор от Москва, която като цяло ще откаже да доставя „ синьо гориво “ и в това време въглища. Това ще докара до прекъсване на целия енергиен пазар и ще сложи Европа на ръба на енергиен колапс “, изясни Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

По думите му при тази обстановка европейските страни ще наложат ограничавания на потреблението на електрическа енергия и ще понижат доставката на електрическа и топлинна сила на популацията с към половината. „ Нито една европейска страна няма да направи това. Всички схващат, че украинският проблем не може да бъде позволен със наказания. Сигурен съм, че никой няма да започва този маховик на наказания “, сподели анализаторът.

Събеседникът напомни още, че всяка информация, даже за евентуално ограничаване в някоя част от енергийния пазар, незабавно подвига цените на международните пазари.

„ Например, неотдавна цените се покачиха на фона на известията за допустима възбрана от страна на управляващите на Съединени американски щати за импорт на съветски нефт и петролни артикули. Но в Съединени американски щати вътрешните цени на бензиностанциите са мощно обвързани с цената на петрола на международните пазари. Избирателите явно няма да благодарят на Байдън за протичащото се. Затова считам, че Вашингтон ще излезе от обстановката, като забрани вноса единствено на нефт от Русия, само че не и на петролни артикули “, сподели той.

За Русия това също е извънредно значимо – да изпълни бюджета благодарение на търговията с въглеводороди. Следователно, никой не се нуждае от санкционна битка в енергетиката, изключително като се има поради, че това няма да докара до на никое място във връзка с Украйна, добави Юшков.

„ Случващото се ще принуди Европа да даде цялостна „ зелена светлина “ на възобновяването и развиването на нуклеарната енергетика, стартирането на към този момент спрени енергоблокове. Освен това Западът интензивно ще се пробва да развива вятърна сила, макар че в последно време демонстрира крах. Русия, въпреки това, би трябвало да овладее технологията за създаване на фабрики за полутечен природен газ с огромен потенциал, с цел да се преориентира към азиатските пазари “, акцентира специалистът.

По-рано евродепутатът Тиери Мариани сподели: в случай че Европейски Съюз отиде още по-далеч в санкционната политика и реши да прекъсне вноса на съветски газ и нефт, това ще се окаже злополука за него.

„ Петролът се заплаща в долари, а еврото към този момент се е сринало по отношение на $. По отношение на енергетиката, в случай че отидем още по-далеч и прекъснем доставките на съветски газ и нефт, ще стигнем до оповестена злополука “, предава РИА Новости думите на Мариани.

Германският канцлер Олаф Шолц сподели, че енергийните доставки от Русия са изтеглени от глобите, защото няма други способи да се подсигурява енергийната сигурност на Европа за произвеждане на топлота, превоз, електроснабдяване и индустрия. Той добави, че Германия работи от няколко месеца със своите сътрудници в Европейски Съюз и отвън него за създаване на други възможности на съветските енергийни доставки.

От своя страна вицепремиерът Александър Новак сподели, че заради голословни обвинявания против Русия по отношение на енергийната рецесия в Европа и налагането на възбрана за „ Северен поток 2 “, Москва има цялостното право да вземе „ огледално “ решение и да наложи ембарго на превозване на газ през Северен поток-1.

В понеделник цената на газа в Европа надвиши 3,9 хиляди $. В същото време Газпром позволи нови върхове в цените на газа в Европа. Така Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, авансово „ поздрави” европейските служители за цената на газа от 3,5 хиляди евро.

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че Европа ще се сблъска с огромни проблеми идната зима, в случай че Русия прекъсне доставките на газ. Междувременно Европейската комисия разгласи готовността на Европейския съюз за вероятно прекъсване на доставките на съветски газ.

Българското държавно управление сподели още, че София " може да изиска изключения, в случай че новите наказания на Европейски Съюз включват възбрана за импорт на нефт и газ от Русия ". „ Който желае повече наказания, желае да накара унгарския народ да заплати цената на войната. Унгарското държавно управление няма да поддържа сходен ход “, сподели на собствен ред унгарското финансово министерство.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР