Енергийната свързаност и сигурността на газовите доставки бяха акцент в

...
Енергийната свързаност и сигурността на газовите доставки бяха акцент в
Коментари Харесай

Василев при Мицотакис - акцент на срещата е енергийната свързаност в кризата

Енергийната съгласуваност и сигурността на газовите доставки бяха акцент в срещата на българската държавна делегация, водена от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев с гръцкия министър председател Кирякос Мицотакис през днешния ден. Визитата е по покана на гръцкото държавно управление. В състава на делегацията са Калина Константинова, вицепремиер по ефикасното управление; Александър Николов, министър на енергетиката и Божидар Божанов, министър на електронното ръководство.

Вицепремиерът Асен Василев акцентира значимостта на енергийната съгласуваност в района за повишение на сигурността на газовите доставки, изключително при ескалацията на напрежението в Украйна. Той изрази увереността на българското държавно управление, че работата по построяването на интерконектора сред България и Гърция ще бъде приключена допустимо най-бързо. „ Готови сме да работим, дружно с Гърция по въпроса за снабдяването с електрическа сила и да подсигуряваме, че няма да има спиране на доставките “, увери заместител министър-председателят.

На срещата беше разисквано реализирането на взаимните инфраструктурни, транспортни, енергийни планове и цифрови мрежи, имащи стратегически темперамент както за двете страни, по този начин и за развиването на целия район. Подчертано беше отличното равнище на българо-гръцките връзки и общата воля за по-нататъшното им задълбочаване.

Двете страни показаха обща поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани.

„ Вашата аудиенция през днешния ден е в сериозен миг, който изисква съгласуваност и взаимоотношение в границите на Европейски Съюз и НАТО. Признаването от Русия на „ независимостта “ на самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск е нарушаване на интернационалното право, териториалната целокупност на Украйна и Минското съглашение. Един от вероятните отрицателни резултати от ескалацията на рецесията в Украйна в енергийния бранш “, уточни министър председателят Мицотакис. Двете страни се съгласиха, че в тази сложна обстановка ще работят в тясно съдействие за гарантирането на непрекъснатостта на газовите доставки.

Българската делегация организира срещи и с министъра на финансите Христос Стайкурас, различния министър по фискалната политика Теодорос Скилакакис, държавните министри Георгиос Герапетритис и Александрос Скерцос, както и с министъра на цифровото ръководство Кириакос Пиеракакис и министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР