Енергийната криза, войната в Украйна, средствата от ЕС по Плана

...
Енергийната криза, войната в Украйна, средствата от ЕС по Плана
Коментари Харесай

При правителство с мандата на БСП: ще преговаря ли България отново с “Газпром“


Енергийната рецесия, войната в Украйна, средствата от Европейски Съюз по Плана за възобновяване, задаваща се криза и нова Ковид вълна – всичко това са причини в интерес на Коалиция 2.0. Но стига ли това за сполучлив мандат на Българска социалистическа партия?

Корнелия Нинова е за възобновяване на договарянията с “Газпром ”

Заради фамилията на левите българи или заради други споделени полезности, президентът Румен Радев връчва третия мандат на Българска социалистическа партия. Изборът не беше неочакван - направи го на два пъти предходната година макар междуличностното напрежение с водача на социалистите Корнелия Нинова. Но по други значими тематики възгледите им съответстват.

Например президентът е също толкоз несклоняем за, колкото и вицепремиерката и министър на стопанската система Нинова. И двамата считат, че по този начин България се въвлича директно във войната и наред с това я удължава. За Радев прекъсването на съветските газови доставки не е освобождение от тежка взаимозависимост, а “увеличаване на риска във всички измерения ”, а съгласно Корнелия Нинова би трябвало да се възстановят договарянията с “Газпром ”, защото страната не може да се оправи без съветски газ. Пресечната им точка е отвън България, по́ на изток - нездравословно за държава-членка на Европейски Съюз и НАТО. Как Българска социалистическа партия ще разположи в тази координатна система реконструкцията на обединението, зависи от волята на най-голямата политическа мощ в 47-ия парламент “Продължаваме смяната ” (ПП). Социалистите и “Демократична България ” (ДБ) бяха посочени от Политическа партия като единствените политически сили, с които би преговаряла, в случай че някоя от тях получи третия мандат.

Реконструкция, само че каква
Редакцията предлага
Когато след вота през април 2021 година, социалистите бяха трети по избирателен резултат. Трети бяха и след изборите през юли, когато още веднъж го получиха, само че тогава Има Такъв Народ и Демократична България, както и “Изправи се.БГ! Ние идваме ” (ИБГНИ) отхвърлиха да вземат участие в кабинет на Корнелия Нинова. “Продължаваме смяната ” още не бяха излезли на политическата сцена - направиха го на последвалите избори през ноември. Днес обаче Демократична България и Има Такъв Народ са подготвени да пробват още веднъж да бъдат коалиция - с мандат на Българска социалистическа партия, макар разтрогнатия им след 6 месеца матримониум поради. Аргументите за Коалиция 2.0 са енергийната рецесия и задаващата се нова Ковид вълна, рецесията на хоризонта, продължаващата война в Украйна, само че и средствата, които България чака по Плана за възобновяване. Макар и поблазнени от концепцията да завоюват повече депутати на бързи предварителни избори, Политическа партия са съгласни да вземат участие в диалозите.

В Българска социалистическа партия считат, че мандатът им се поставя, тъй като с никого от сътрудниците не са се карали. Това им дава опция да запазят партийния си тим, сдобил се с назначения в държавния уред, в това число и вицепремиерския пост на самата Корнелия Нинова. Тезата на социалистите беше за политически, а не експертен кабинет с третия мандат в името на ясна политическа отговорност.

Програмата на бъдещата коалиция е подготвена - приготвиха я Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, когато “Продължаваме смяната ” получи първия мандат. След консултациите при президента в петък Корнелия Нинова удостовери, че в случай че получат мандат, тази стратегия ще е в основата на идните диалози. “И заявяваме, че в демократична страна първата политическа мощ би трябвало да излъчи министър председател ”, съобщи тя. Същото считат и останалите.

Но в програмата не е написано това, което прави тим от тези селектирани от разнородни партии политици - връзката и механизмите на взимане на решения. Тези дефицити провалиха актуалната коалиция.

Дали Има Такъв Народ ще одобрят програмата зависи под каква форма ще бъдат позволени още веднъж в ръководещия съюз - дали ще запазят “своите ” министерства на енергетиката, на районното развиване и благоустройството, на младежта и спорта и Министерство на външните работи, или ще бъдат преразпределени. Зависи и от, с които също ще би трябвало да се договаря - един от тях е и министърът на спорта в оставка Радостин Василев. Независимо че всички приказват за правила и стратегия, няма подозрение, че най-важно е това, за което не се приказва - съставът на бъдещия кабинет и дали министрите на финансите, на Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи ще предложи същата политическа мощ, която ще излъчи и премиера.

Политическа партия и Българска социалистическа партия единни за Бойко Рашков

От Политическа партия непроменяемо загатват най-важния за тях приоритет - изборът на сегашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ и приемане на законопроекта за антикорупционната комисия, импортиран с подписите на депутатите от “Продължаваме смяната ”. И Демократична България, и Българска социалистическа партия обществено поддържаха кандидатурата на Рашков. Има Такъв Народ не одобряват номинацията му и считат, че планът има потребност от сериозен ремонт, откакто бъде признат на първо четене. Макар и да не го признават обществено, и другите сътрудници в обединението имат запаси по законопроекта.

Емилия Милчева

Реформата на КПКОНПИ беше измежду най-важните задания на новата коалиция, записани в раздел “Правосъдие ” и през март трябваше да бъде импортиран законопроект за противопоставяне на корупцията. Но подобен се появи чак на 9 юни, когато ръководещото болшинство към този момент бе малцинство, а след две седмици и кабинетът бе свален с избор на съмнение.

Преговори с всички газови снабдители?

Извън договарянията за министерства и кой да ги оглави, едно нещо би трябвало да стане ясно преди Нинова да занесе директория на президента - ще се възобновят ли газовите договаряния с Русия. От “Продължаваме смяната ” постоянно предупреждаваха, че вероятно служебно държавно управление на президента Радев може да върне на българския газов пазар, откакто министър председателят и вицепремиерът Асен Василев обявиха през април, че България няма да договаря за подписване на нов контракт. Но има ли алтернатива да се случи на държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия, откакто в програмата бе записано, че ще се водят договаряния с всички газови снабдители? “Трябва да обновим диалозите с “Газпром ” поради националния интерес и по-добрите цени за жителите ”, сподели неотдавна министърът на туризма Христо Проданов (БСП). Но сигнали за това идват и от Политическа партия. “Допускаме потребление на газ от “Газпром ” за в бъдеще, само че те са обезсърчителен сътрудник ”, беше декларирал Димитър Гочев, народен представител от Политическа партия, пред Нова телевизия.

Предстоят разговори.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР