Енергийната криза в Германия определено не е приключила, като високите

...
Енергийната криза в Германия определено не е приключила, като високите
Коментари Харесай

Олаф Шолц предупреди, че енергийната криза все още не е приключила

Енергийната рецесия в Германия " несъмнено не е завършила ", като високите цени на природния газ към момента оказват напрежение върху стопанската система на страната, съобщи канцлерът Олаф Шолц пред законодателите в Бундестага, съобщи Блумбърг.

Германия беше измежду най-силно засегнатите страни, когато Русия ограничи доставките на газ по тръбопроводи за Европа през предходната година, повишавайки разноските за сила и принуждавайки Берлин да даде милиарди евро, с цел да облекчи бремето от растящите сметки за електрическа енергия и газ. Според МВФ страната е единствената от формата Г-7, чиято стопанска система се чака да се свие тази година.

Но макар че енергийните цени към момента са над равнищата отпреди рецесията, те са най-вече под горните ценови граници, избрани от немското държавно управление, и ще разрешат последователно унищожаване на енергийните дотации през идната година, означи Шолц в своята тирада пред Народното събрание.

Междувременно оборудванията за предпазване на газ са толкоз запълнени, че в Германия не чакат неочаквани скокове на цените тази зима, сподели още той и добави:

" Въпреки това, в случай че цените на силата ненадейно се повишат фрапантно още веднъж, постоянно сме в положение да предприемем контрамерки в къс период ".

Правителството на Шолц е изправено пред бюджетна рецесия, откакто взетото преди време значимо решение от Конституционния съд на Германия значи, че десетки милиарди евро дълг в специфични фондове - в това число тези, употребявани за понижаване на сметките за сила за семействата и бизнеса - ще би трябвало да бъдат регистрирани в постоянен федерален бюджет.

В понеделник ръководещата коалиция на страната утвърди спомагателен бюджет за 2023 година, който включва прекратяване за четвърта поредна година на така наречен " дългова спирачка " - разпоредбите, ограничаващи чистите нови заеми, предава БНР.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР