Енергийната криза в Европа принуждава Европейската организация за ядрени изследвания

...
Енергийната криза в Европа принуждава Европейската организация за ядрени изследвания
Коментари Харесай

ЦЕРН се подготвя за извънредни прекъсвания на електрозахранването в Европа

Енергийната рецесия в Европа принуждава Европейската организация за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) да изготви незабавни графици за прекъсване на редица опити. Съобщава се, че проектите за прекъсване на редица спомагателни ускорители ще бъдат предадени на страните донори на ЦЕРН през септември. Пакетът от ограничения дава обещание да избави от повреждане най-ценния инструмент на организацията - Големия адронен колайдер. Няма проекти за прекъсването на оборудването.
През пролетта на тази година LHC приключи още един стадий от модернизацията си и влезе в третия работен цикъл (Run3) с рекордната мощ на конфликта на протони от 13,6 TeV. Това равнище дава обещание да удвои скоростта на проучванията, защото интензивността на конфликтите ще се усили, а това ще докара до удвояване на броя на записаните събития. В същото време ЦЕРН реши да не удължава съдействието си с съветски и беларуски учени след приключването на предходното съглашение, което изтича през лятото и есента на 2024 година Геополитическата рецесия в Украйна обаче ще има последствия и за европейските откриватели и учените от други страни.

В изявление за " Уолстрийт джърнъл " Серж Клоде, началник на Комисията за ръководство на силата в ЦЕРН, съобщи: " Наистина сме загрижени за стабилността на енергийната система, по тази причина вършим всичко допустимо, с цел да предотвратим спирания на електрозахранването в нашия район. "
В пиковите часове потреблението на ЦЕРН с всички негови съоръжения възлиза на 200 MW. Това е към 30 % от потреблението на Женева. Наредено е потреблението на електрическа енергия в района да бъде понижено с най-малко 15 %, което визира и CERN. Няма да се наложи LHC да бъде спрян, само че някои от ускорителите в комплекса ще би трябвало да преминат към еластичен работен график или планувани спирания. За тази цел ЦЕРН желае от доставчика на сила, френската компания EDF SA, да уведоми за нуждата от понижаване на потреблението с еднодневно предупреждение.
Предварителното изключване на огромните енергийни потребители в ЦЕРН ще разреши на LHC, чиято стойност е 4,4 милиарда $ да бъде предпазен от спешни изключвания и няма да се наложи да се стопират опитите с него, макар че изключването на редица спомагателни ускорители може да окаже въздействие върху научния график. Изключването на други ускорители в комплекса на ЦЕРН се чака да понижи потреблението на сила с 25%.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР