Енергийната ефективност няма как да се постигне само с изолации.

...
Енергийната ефективност няма как да се постигне само с изолации.
Коментари Харесай

Над 400 млн. лева за енергийна ефективност: 50% по-ниски сметки за домакинствата


„ Енергийната успеваемост няма по какъв начин да се реализира единствено с изолации. Над 400 млн. лв. от първия транш от Плана за възобновяване и резистентност са ориентирани точно към нея – възстановяване на сградния фонд. Става въпрос за дълбоки реновации, промяна на вътрешните съоръжения на постройките, на отоплителните системи, на уредите за отопление “.

Това разяснява в специфичното студио на „ 120 минути “ извънредно в Брюксел Цветелина Пенкова – европейски народен представител от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.



„ Това е доста основна и сериозна тематика в Европейски Съюз. Ако бъде изработен бездънен ремонт на една жилищна постройка, се чака енергийната успеваемост да бъде към 60%. Какво значи това за семействата? По-малко разноски за парно, газ, ток. Според някои данни сметките биха намалели с 50%. В България недвижимото имущество като благосъстоятелност е много висок %. Такъв вид усъвършенствания покачват и себестойността на жилищата “, уточни Пенкова.



„ Срокът за кандидатстване от страна на общините е 28 април, 2023 година Призивът е да се прегледат стратегиите и да се употребява тази опция. Това включва учебни заведения и лечебни заведения. Ако не бъдат усвоени тези пари, просто ще ги загубим. Политическата рецесия и неустойчивост не би трябвало да бъдат за сметка на жителите “, сподели още тя.

Какво още разяснява Цветелина Пенкова, извънредно в Брюксел - чуйте във видеото.


Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР