Енергийна криза има, когато има проблеми с доставките на газ.

...
Енергийна криза има, когато има проблеми с доставките на газ.
Коментари Харесай

След месеци на криза с цените на тока - депутатите ще правят комисия за справяне с енергийната криза

Енергийна рецесия има, когато има проблеми с доставките на газ. Ако приказваме за цените, това е различен въпрос, разяснява Теменужка Петкова
След месеци на рецесия с цените на тока депутатите основават Временна комисия за справяне с енергийната рецесия. По предложение на Българска социалистическа партия тази точка, която беше планувана за на следващия ден, стана трета в дневния ред на Народното събрание за през днешния ден.

Причината е, че Комисията за енергийно и водно контролиране през днешния ден разисква цената на тока за битовите консуматори. Идеята е от 1 януари токът да нарастне приблизително с 11,5%. Увеличение се чака и за парното – там процентът е приблизително 13 на 100.

Правителството обаче продължава да търси механизъм по-високите цени да се избегнат. Днес изтича срокът, който министър председателят Кирил Петков си сложи, с цел да ревизира проблема. Очаква се Министерският съвет да показа и проекта за деяние.

Другите точки от дневния ред за тази седмица са преустановяване пълномощията на двама народни представители, както и план на решение за смяна в състава на Временната комисия за разработване на план на Правилник за организацията и активността на Народното събрание (Вносители: Андрей Гюров, Мирослав Иванов и Рена Стефанова, 14.12.2021 г.)

Програмата на Народното събрани обаче, провокира реакции измежду депутатите на ГЕРБ-СДС.

„ Удивен съм от дневния ред, който ни се предлага.Тази заран всеки един български жител е станал и е отишъл на работа в 9 часа сутринта и ще изкара цялостен работен ден, и би трябвало да създаде нещо. Предлагам ви да създадем информация за това какъв брой коства един ден на Народното събрание и да е ясно, че дневният ред, който ни е препоръчан за цялата седмица на Народното събрание е едно нищо. Аз ви предлагам да стартираме да работим. Има толкоз доста неща, които стоят като проблем пред българското общество, има предложение и да обсъждаме зеления документ. Не може Народното събрание да стартира работата си по този метод “, разкритикува програмата на Народното събрание Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Аз си припомням в предходните два Народното събрание, които явно бяха нагласени, тъй че да бъдат с къс живот, тук ни заливаха със законопроекти, в този момент имаме нищо и два пъти по нищо “, акцентира Митов.

„ Това звучи мощно притеснително, енергийна рецесия има когато има проблеми с доставките на газ. Ако приказваме за цените, това е различен въпрос, а в България към момента има самостоятелни органи и няма по какъв начин Народното събрание да взема решение вместо КЕВР, чиято работа е по специфични правила и се следи деликатно от европейските регулаторни органи.

Държавността в България не стартира от смяната, дано съблюдаваме разпоредбите и законите “, съобщи Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Проф. Костадин Ангелов пък дефинира държанието на депутатите в Народното събрание за извънредно двулично, тъй като към този момент две години сме в коронавирус рецесия, тематиката не участва в програмата на държавното управление, а комисия по тематиката няма. В същото време депутатите отхвърлят да преглеждат „ зелените документи “. Ангелов изиска да се сътвори такава комисия, а ръководителят на Народното събрание Никола Минчев разгласи, че трябвало да се подава такова искане.

„ Ние сме го създали, само че вие не го вкарвате в програмата “, съобщи Ангелов в отговор на шефа на Народното събрание, че трябвало да мине комисии. „ Какви комисии, когато хората умират “, възмути се проф. Ангелов.

Междувременно депутатите гласоподаваха и оставката на Яна Балникова и Лена Бориславова, народни представители от „ Продължаваме промяната “.

11 народни представители поставиха клетва в Народното събраниe - те заемат местата на определените за министри депутати до момента в който са в изпълнителната власт.

На мястото на Кирил Петков в 16-ти МИР Пловдив град влиза Венцислава Любенова, а на мястото на Корнелия Нинова в 25-ти МИР народен представител става Емил Георгиев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР