Енергията от ВЕИ ще продължи да се подпомага чрез специални

...
Енергията от ВЕИ ще продължи да се подпомага чрез специални
Коментари Харесай

Зеленият ток ще се продава през борсата от 1 юли

Енергията от ВЕИ ще продължи да се подкрепя посредством специфични контракти за награди, които ще се заплащат от Фонда " Сигурност на електроенергийната система "

© Силвия Златкова Още по тематиката
Нов поврат - КЕВР получи право да спре договорката с CEZ

ГЕРБ за трети път смени позицията си и поддържа настояването на Българска социалистическа партия и " Обединените патриоти "
26 апр 2018
Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде обезпечено изкупен

Включването им в системата би коствало 330 млн. лева годишно, което би вдигнало цената на електрическата енергия за бита с 16%
24 апр 2018
ВЕИ ще могат да подписват контракти непосредствено с потребителите

" Не си губете времето с планове като АЕЦ " Белене ", споделя президентът на EUFORES Клод Турме
22 апр 2018
Новите цели за ВЕИ се разискват, само че краят на тецовете е явен

България се надява да консолидира обща позиция на страните - членки на Европейски Съюз, до края на председателството
19 апр 2018
Резервирай ми 17 милиона

Държавата усилва студения запас и евентуално вкарва нов състезател в него - Топлоелектрическа централа " Варна "
13 апр 2018 Реформата в енергетиката е реалност. Народното събрание утвърди на второ четене измененията в Закона за енергетиката, с които всички производители на електричество с преференциални контракти за изкупуване ще бъдат изведени на борсата.

Това е следващата стъпка към цялостната либерализация на пазара и се чака да изиграе позитивна роля при свободната търговия с ток. Българската самостоятелна енергийна борса ще стане доста по-ликвидна, което неизбежно ще реши един от главните проблеми, които акцентира бизнесът в този момент - неналичието на задоволително предлагани количества електрическа енергия и висока цена. Промяната обаче не визира директно контролирания бранш, в който са всички битови производители.

Новите продавачи

Според утвърдените текстове топлофикациите, когенерациите, заводските централи, както и ВЕИ с конфигурирана мощ от 4 мегавата нагоре (общо 147 компании), чийто ток сега се изкупува наложително от НЕК по закрепени преферециални цени, ще стартират да продават цялата си сила посредством борсата. В период до 31 октомври те би трябвало да подпишат контракти за награда с Фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), които да компенсират разликата сред постигнатата пазарна цена и тази, която е заложена в дълготрайните им контракти.

Тази награда обаче, за разлика от сегашните контракти, ще крие риск за производителите. Тя ще е закрепена за всеки един производител и ще се пресмята от Комисията за водно и енергийно контролиране (КЕВР) за година напред, като по специфична методика се дефинира референтна пазарна цена. Например, в случай че анализите на регулатора покажат, че даден производител би могъл да реализира междинна годишна цена за силата си през борсата от 80 лева за мегаватчас, а дълготрайният му контракт е за 400 лева за мегаватчас, то наградата ще е 320 лева за мегаватчас. Ако обаче цените на борсата паднат под 80 лева, той ще търпи загуби по отношение на сегашната обстановка. Възможно е и противоположното - при по-високи пазарни цени да има по-голяма облага.

Тъй като новите контракти с ФСЕС би трябвало да бъдат утвърдени и от банките кредитори на ВЕИ, е планувано те да влязат в действие на 1 януари 2019 година Дотогава НЕК ще продължи да изкупува силата от зелените централи, само че още от 1 юли тази година, когато стартира новия регулаторен интервал, ще стартира да я продава на борсата. Държавната компания също ще получи награда от фонда за компенсиране на разликата.

Новите купувачи

Сметките демонстрират, че когато всички тези производители на ток излязат на борсата, общите предлагани количества ще се усилят с най-малко 4.4 тераватчаса годишно (при общ размер на търгуваното на борсата за 2017 година 6.3 тВч). За да се балансира търсенето и предлагането при излизането на този голям размер на пазара, разпределителните сдружения на ЧЕЗ, " Енерго-про " и ЕВН, както и Електроенергийният систематичен оператор ще стартират да купуват електрическата енергия за така наречен софтуерни загуби (например загуби по мрежата, обири и др.) от свободния пазар, а не посредством контролирани от КЕВР квоти. Техните потребности са към 4 тВч годишно.

Тук също има терзания за цената, защото сега ЕРП имат закрепена стойност за покупка на сила, която да покрива софтуерни загуби, а през борсата тя ще варира. Затова се планува при разминаване над избрани граници КЕВР да взема балансиращи ограничения и според от това дали има недовзет или надвзет доход да трансформира цените за идващ регулаторен интервал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР