Енергията нито се получава, нито се губи, тя просто се

...
Коментари Харесай

Учени доказаха, че е възможна телепортация на енергия


Енергията нито се получава, нито се губи, тя просто се трансферира
(снимка: CC0 Public Domain)

Квантовото усложнение разкрива невероятни благоприятни условия за незабавно прекачване на положението на частици на безкрайни дистанции. Това нормално се назовава телепортация, макар че в нормалния смисъл надалеч не е по този начин. Учени към този момент потвърдиха опцията за незабавно предаване на информация благодарение на заплетени частици, върху които ще бъде построен бъдещият квантов интернет. В нов опит откривателите потвърждават и , че силата също може да бъде телепортирана.

С квантово енергийно телепортиране се занимава от 20 години японският физик Масахиро Хота от университета в Тохоку. В редица писания той обосновава опцията за сходни феномени и поставя основите за осъществяване на сполучлив опит.

Това направи обаче различен японец – Казуки Икеда от университета Стоуни Брук, щата Ню Йорк. В своето проучване, налично в уеб ресурса arXiv.org, Икеда твърди, че е първият, който телепортира сила благодарение на стандартен квантов компютър.

„ Съобщаваме за първото внедряване и наблюдаване на телепортация на квантова сила върху действителен квантов хардуер ”, споделя Икеда, представен от Discover Magazine, и прибавя, че опцията за телепортация на сила може да има надълбоко влияние върху бъдещето на квантовия интернет.
още по темата
Ключовата концепция зад телепортиране на квантова сила е, че силата на всяка квантова система непрекъснато се колебае. Именно тези естествени съмнения на силата могат да се употребяват на квантово равнище. Енергията нито се получава, нито се губи, както потвърждава Масахиро Хота, тя просто се трансферира.

Ако силата на една от обвързваните квантови частици може да бъде измерена, тогава същата стойност (по прилика с преноса на положение или „ информация ”) може да бъде извлечена от друга обвързвана квантова парченце, където и да се намира в този миг във Вселената.

Достъпът до квантов компютър за подобен опит към този момент не е проблем. Групата на Икеда се възползва от отдалечения достъп до квантовия компютър на IBM, на който започва неповторимия си логаритъм. Полученият резултат удостоверява теорията на Хота.

Квантовата телепортация на сила се е случила в квантовия процесор на IBM, само че в случай че опитът се повтори в която и да е квантова мрежа (каквито последователно се разпростират в САЩ), тогава учените ще видят телепортация на сила на дистанции от доста километри.

Друго въпрос е какъв брой важен ще бъде този трансфер на сила, тъй че да се употребява в практиката. Във всеки случай новите данни за квантовия свят ще разрешат на човечеството да научи повече за вселената, в която живее.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР