Енергията идва от това да се чувстваме добре, а не

...
Енергията идва от това да се чувстваме добре, а не
Коментари Харесай

Безценните съвети на един 103-годишен практикуващ японски лекар

Енергията идва от това да се усещаме добре, а не да ядем и да спим доста, твърди доктор Шигеаки Хинохара.

Д-р Шигеаки Хинохара е най-възрастният практикуващ доктор в Япония, а и в света. Той е ръководител на съвета на настоятелите в болница Сейнт Люк в Токио, изнася лекции за вярно хранене в цялата страна и е непрестанно ангажиран.

Винаги подготвен да пробва нови неща, доктор Хинохара е издал към 150 книги след 75-ия си рожден ден, една от които – „ Living Long, Living Good ” – е продадена в 1,2 млн копия.
Той предизвиква хората да живеят дълъг и благополучен живот, като самият той е най-хубавият образец за подражателство.

Вижте неговите правила:

Енергията идва от това да се усещаме добре, а не да ядем и да спим доста. Всички помним, че като деца сме имали толкоз занимания, че постоянно сме забравяли за съня и храната. Мисля, че и възрастните би трябвало да живеят по този начин – не е належащо да се изтощавате със строги правила за вечеря и час за лягане.

Всички дълголетници, без значение от своята раса, пол или народност, имат едно общо нещо – те не са с наднормено тегло.

Храната е най-важна. За закуска аз пия чаша плодов сок с една супена лъжица зехтин или чаша мляко с малко леща на прахуляк и един банан. Зехтинът е доста потребен за артериите и за кожата. На обяд похапвам малко мляко с 2-3 бисквити или пък нищо, в случай че съм доста ангажиран. Никога не усещам апетит, когато съм концентриран в работата си. За вечеря похапвам плодове, малко риба с ориз, а два пъти седмично – 90 грама немазно месо.

Бъдете заети и гледайте напред. Моят график за лекции и нормалната ми работа в болничното заведение е напълнен за година напред. А през 2020 считам да се развличам на Олимпийските игри в Токио. Изобщо не е нужно да се пенсионирате, само че в случай че доста желаете – никога по-рано от 65-годишна възраст.

Ако лекарят ви предлага някаква процедура или интервенция, на първо време го попитайте дали би подложил жена си и детето си на нея. Противно на общоприетото разбиране, лекарите не могат да лекуват всичко. Така че, за какво да си предизвикваме непотребна болежка от една ненужна интервенция. Аз имам вяра, че животните и лечението с музика могат да създадат повече, в сравнение с си показват лекарите.

Ако желаете да сте здрави, ползвайте стълбите и сами си носете багажа.  Аз прескачам през две стъпала, с цел да подкрепям мускулите си във форма. Всеки ден се пробвам да извървявам от 2000 до 2500 крачки с постепенно движение, защото си оказвам помощ с бастун.

Болката е мистериозно нещо. Най-добрият метод да забравиш за нея е да се забавляваш.

Не се тревожете прекомерно за материалните неща. Не забравяйте, че когато пристигна гибелта, няма да вземете нищо със себе си.

Науката сама за себе си не лекува хората. Тя третира всички ни по идентичен метод, само че заболяванията са самостоятелни. Всеки човек е неповторим и заболяванията са свързани със сърцето му. За да познаваме заболяванията и да ги лекуваме се нуждаем от доста по-широко схващане за нещата, освен от медицината.

Намерете своя образец за подражателство се пробвайте да постигнете повече от него. Моят воин беше моят татко. И в този момент, когато съм в комплицирана обстановка, аз се запитвам по какъв начин би постъпил той.

Животът е цялостен с произшествия и благоприятни условия. Спомням си, през март 1970 година, когато бях 59-годишен, в една прелестна слънчева заран пътувах от Токио до Фукуока. Самолетът беше похитен от секта на японската комунистическа лига. Тогава трябваше да прекарам идващите 4 дни завързан за седалката при 40-градусова жега. И като доктор, аз погледнах на обстановката като опит. Беше изумително да установя по какъв начин организмът се забавя в спешна обстановка.

Прекрасно е да имаш дълъг живот. Първите 60 години работим за фамилията и за реализиране на своите цели. А по-късно би трябвало да насочим напъните си в интерес на обществото. От 65 години аз работя като доброволец. И до ден сегашен мога да работя по 18 часа всеки ден от седмицата. И се любувам на всяка минута.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР