Енергетиката в България, както и в ЕС изпитва изключителни трудности.

...
Енергетиката в България, както и в ЕС изпитва изключителни трудности.
Коментари Харесай

Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни трудности

" Енергетиката в България, както и в Европейски Съюз изпитва изключителни компликации. Доминиращ фактор за това е експанзията на Русия в Украйна. Владимир Путин въвлече в спора най-силното си икономическо оръжие - доставките на газ . Това докара до голям брой отрицателни последствия за страните от Европейски Съюз. "

Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Той уточни, че не е сюрпризиран от възобновяване си на поста като ръководител на КЕВР. По думите му това се дължи на юридическата непросветеност на ръководещите.

КЕВР има висок експертен капацитет. При завръщането си заварих сътрудниците си стимулирани да работят за решение на проблемите. От друга страна регулатора има лимитирани пълномощия, добави Иванов.

Според него новото управление на Булгаргаз и държавното управление са закъснели с търсенето на решение за обезпечаване на газ след прекъсването на доставките от Газпром.

Той уточни 3 ограничения, нужни за обезпечаването на мира на потребителите:

- Булгаргаз да стартира диалози за сключване на дълготраен контракт за доставки на природен газ.

- Пускане в употреба на интерконектора с Гърция.

- Завършване на терминала в Александруполис, в който българската страна е съучастник.

Иван Иванов посочи, че КЕВР ще изиска незабавна среща с министъра на енергетиката за решение на проблемите с природния газ.

Председателят на КЕВР уточни че цената на електрическата енергия за битовите консуматори ще остане ниска най-малко до 30.06.2023 година Проблем обаче има при топлинната сила. Ако има смяна в цената на природния газ е допустимо да се стигне до актуализиране на цените. Проблем е, добави той.

Припомняме, че Иван Иванов беше възобновен като началник на КЕВР, откакто Конституционен съд дефинира като противоконстуционен.
 Депутатите утвърдиха връщането на Иван Иванов отпред на КЕВР
Депутатите утвърдиха връщането на Иван Иванов отпред на КЕВР

Българска социалистическа партия не взе участие в гласуването
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР