Енергетиката и в частност електроенергетиката е инертен отрасъл, в който

...
Енергетиката и в частност електроенергетиката е инертен отрасъл, в който
Коментари Харесай

Електроенергийната политика като проба и грешка

Енергетиката и в частност електроенергетиката е неподвижен бранш, в който решенията следва да не се вземат преждевременно, да са задоволително добре аргументирани и да има оценка за резултатите от тях, защото цялостните последици от тях се демонстрират след години.

Ако се съди по общия управнически метод към промените в електроенергетиката, човек може да остане с усещане, че той се придържа към тази максима. Достатъчно е да си спомним от какъв брой години се приказва за либерализирането на пазара (управляващите и регулатора обещаваха, че от 1 януари 2016 година пазарът ще е изцяло освободен), а в този момент се приказва за равномерен преход и промени вероятно след пет години.

И до момента в който някои от значимите законодателни промени се отсрочват с обяснението, че не би трябвало да се бърза, други, също толкоз значими, се одобряват стремително и без доста разискване. Един от тези образци е промените на Закона за енергетиката (ЗЕ) от края на предходната година, с които се вкарва задължението покупко-продажби с електрическа сила по свободно контрактувани цени, сключвани от производители на електрическа сила с обща конфигурирана мощ над 5 MW, да се реализират на проведен борсов пазар на електрическа сила, считано от 01.01.2018 година Не единствено че концепцията не мина през съответно разискване, само че и е мощно противоречива, защото сходни отговорности са в действие само в Румъния, за което страната е подложена на критика от години.

Нещо повече - в деня на обявяване на измененията в закона Българската самостоятелна енергийна борса разгласява план за изменение на разпоредбите за търговия на пазара на двустранни контракти. Заинтересованите страни разполагаха с едвам пет работни дни, с цел да се срещнат с плана и да дадат мнения, а самите промени в разпоредбите бяха признати при започване на тази година и са в действие от 9-и януари. Резултатът:

няма време за разискване на законодателните промени;

не се взима поради, че те неизбежно водят и до промени в подзаконови нормативни актове, за които също няма време за обсъждане;

законът влиза в действие от началото на годината, а новите правила – девет дни по-късно, което основава регулаторен вакуум.

Този метод за следващ път демонстрира, че ръководещите считат, че пазарът се нагажда към техните законодателни и регулаторни настроения, а не противоположното. Нормалният метод е:

да се откри нужда от промени в регулирането на пазара;

да се проучат положителните практики – въпреки всичко във всички страни от Европейски Съюз има по-развити електроенергийни пазари, от които може да се черпи опит;

да се разиска приложението им в България с всички заинтригувани страни;

да се изготвят както законопроектът, по този начин и подзаконовите нормативни актове, защото действително те уреждат работата на пазарите;

чак тогава да се одобряват промените в член 100 от ЗЕ, които включват прибавяне на две алинеи.

Вместо това първо се вършат измененията и занапред следва да разберем какви ще са резултатите от тях, както и какви неточности ще е належащо да се поправят. А последните са съвсем обезпечени, както стана ясно от друго изненадващо събитие от края на 2017 година – санкции, наложени от Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно контролиране на ЧЕЗ и ЕВН. Като оставим настрани обстоятелството, че това също се случва тъкмо преди празниците, което мощно лимитира времето за обжалване на решенията, санкциите на КЕВР повдигат редица въпроси.

Те са за промяна на електромер без подписи от двама очевидци на снемането на старите показания, за което ЕВН е санкционирана с по 3 млн. лева От регулатора изясняват, че са с „ вързани ръце ”, защото съгласно тях нарушаванията са повторни, а съгласно Закона за енергетиката повторните нарушавания се санкционират с трикратния размер на оптималната законова глоба. Това ни връща при започване на 2015 година, когато Законът за енергетиката се променяше по пет пъти годишно и когато точно бяха прокарани популистките промени, с които оптималната глоба бе увеличена.

Дори и да има нарушавания, за които глоба от 3 млн. лева да е оправдана, неналичието на автограф при замяна на електромер надали е от тях, защото се нарушава правилото на пропорция сред нарушаване и санкции. По този метод популисткото замайване от 2015 година основава предпоставки за неуместни обстановки, които от своя страна могат да доведат до правосъдни каузи. Такива към този момент има заведени както от ЕВН, по този начин и от ЧЕЗ.

Да не забравяме, че това са единствено две илюстрации на сбърканата политика в бранша и то единствено от седмицата преди Коледа и, за жалост, те не са единствените. Още по-лошото е, че те не са вследствие на неправилна политика или на някаква идеология, а на прибързване. Процесът нормално протича по следния метод: основава се публично напрежение, политиците се пробват да го тушират с бързи, само че извънредно нерешителни и непремислени промени, а последните нормално водят до нови неуместни обстановки, ново публично напрежение и нови прибързани дейности.

Неминуемо при провеждането на политики неточности ще бъдат допускани, защото никой политик, предприемач или човек не е идеален, само че те могат да бъдат сведени до най-малко, в случай че са задоволително добре премислени (включително изследване на интернационалния опит) и са съветвани с всички заинтригувани страни, като са взети поради техните (аргументирани) мнения. Решението не е революционно, само че ръководещите към момента отхвърлят да го приложат.

Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР