Енергетика – това беше основната тема, с която започнаха изявленията

...
Енергетика – това беше основната тема, с която започнаха изявленията
Коментари Харесай

Газ от Турски поток за България - може, но тръба още не може, Белене също можело

Енергетика – това беше главната тематика, с която започнаха изказванията си министър председателят Бойко Борисов и съветският президент Владимир Путин по време на взаимната си конференция след днешната си среща в Москва.
Според Борисов, има кардинално единодушие на Русия и Турция да бъде отведена тръба от " Турски поток " към България и от там към Европа. Путин удостовери , като сподели, че е приказвал за това с турския държавен глава Реджеп Ердоган, само че думите на съветския президент бяха, че България е един от обсъжданите разновидности . Руският държавен глава въпреки всичко сподели, че отвеждането на " Турски поток " към Европа ще подсигурява енергийната сигурност на Стария континент. А Борисов посочи , че, поради спецификата на издигнатото до момента по плана, само че в случай че България потвърди, че е добра опция и сътрудник, на който може да се разчита, то може да се случи. България съжалява, че спря " Южен поток " , категорично сподели Путин малко по-късно, отговаряйки на въпрос на РИА Новости, като Борисов пък увери, че " това са минали работи ", само че е можело да има директна тръба от Русия до България. Нужна е финансова гаранция от страна на България, според законодателството на Европейски Съюз, с цел да има директна връзка от " Турски поток " към България, съобщи Путин.
Пазарът е това, което дефинира цените – по този начин Борисов отговори на въпрос на bTV имало ли е диалози на каква цена би продавала Русия газ през тръба от " Турски поток ", която вероятно ще мине през България. А съветският президент подсети, че " Лукойл " работи в България и с активността си способства за 9% от Брутният вътрешен продукт. Българският министър председател обаче посочи количество на газ, който би пристигнало в България през Украйна и през " Турски поток " – 34-35 милиарда кубични метра годишно (бел. ред. - потенциалът на " Турски поток " е 31 милиарда куб. метра годишно, в това число с тръбата към Европа. Първоначално трябваше тръбите да са общо 4, в този момент са 2, като единствено едната вероятно ще е за Европа), което било съществено количество и по тази причина " Газпром ", " Булгартрансгаз " и отрасловите министри ще търсят формула за доставките и преноса на синьото гориво през предстоящ хъб, която да удовлетворява и условията на Европейската комисия.
Има интерес за покупки от Европа, увери Путин, след което напомни, че в този момент се готви " Северен поток 2 " и както от там, по този начин и за преноса на съветски газ през Украйна занапред щяло да се прецизира какъв брой ще е огромен пренасяният размер, което пък ще въздейства на количеството по други направления. Борисов пък описа, че България работи за връзки с Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, имало интерес и от Македония. Премиерът акцентира, че има опция тези връзки да са реверсивни. Припомняме, че до момента е построена единствено връзката с Румъния и тя не е реверсивна.
Ние сме лоялни сътрудници в Европейски Съюз, в НАТО – заслужено е през България да мине газова тръба от Русия, разви тезата си Борисов.
АЕЦ " Белене "
Относно " Белене ", Путин беше много сбит и съобщи, че Русия е подготвена да взе участие в плана " на пазарна основа ", в случай че България реши да размрази плана . Борисов също изясни, че планът ще се осъществя на пазарен принцип , че българската страна ще взе участие единствено с вложеното до момента – платените реактори, площадката и издадените лицензи. И добави, че концепцията е да се построи резистентен блок, който да подсигурява енергийната сигурност на България. " Президентът Путин беше по този начин общителен да ни опрости 90 млн. евро лихви за реакторите ", полюбезничи Борисов.
Путин засегна и въпроса с шести блок на АЕЦ " Козлодуй ", като увери, че " Росатом " е подготвена да работи за модернизацията му, която към този момент е в ход.
Що се отнася до военното дело , Борисов беше къс - " МиГ-овете още са на въоръжение, може би за " Су-тата " ще се разберем ".
Любезност от Борисов
Не съм аз индивидът, който е създавал напрежение в връзките сред България и Русия – ти си отговорен, това ми е казвал в телефонни диалози президентът, съобщи българският министър председател, обръщайки се към Путин. Случаят " Скрипал " няма никакво отношение към диалозите през днешния ден, споделиха и Борисов, и Путин, след категорично журналистическо запитване.
Борисов не пропусна да благодари на Путин „ за открития и изчерпателен диалог”, който са провели. Премиерът сподели и, че " като откри за добре ", Путин е добре пристигнал да посети България и пожела триумф на Русия на идното Световно състезание по футбол.
Сподели с товите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР