Емоционално нощно заседание на Националния съвет на Продължаваме промяната е

...
Емоционално нощно заседание на Националния съвет на Продължаваме промяната е
Коментари Харесай

Среднощна среща на ПП-ДБ: Петков е получил подкрепа за политически кабинет

Емоционално нощно съвещание на Националния съвет на " Продължаваме промяната " е имало късно в неделя. То е трябвало да утвърди постигнатите сделки с ГЕРБ-СДС за общо държавно управление, в което на всеки шест месеца се сменя министър-председателя - Николай Денков от " Промяната " и Мария Габриел от ГЕРБ.
Прочетете още
По време на нощното съвещание съветът на " Промяната " е трябвало да утвърди и дали министрите в кабинета да са политици или специалисти, каквато към този момент е сделката с ГЕРБ. На експертен кабинет държат и водачите на " Демократична България " - съдружният сътрудник на Политическа партия, написа 24 часа.

Съпредседателят на " Промяната " Кирил Петков обаче е наложил решението за политически кабинет, описаха участници в нощното съвещание. Първоначално неговото искане е било отхвърлено с претекстове, че сделките с Демократична България по този начин или другояче са за експертен профил на министрите. Последвало обаче прочувствено увещание, в което Петков на няколко пъти повторил на своите: " Така спасяваме България ". Подчертал и че е наясно, че съюз с ГЕРБ-СДС под каквато и да било форма е краят на " Продължаваме промяната ", само че решението би трябвало да бъде взето поради бъдещето на България.

След прочувствените прояви решението било прегласувано и този път настояването на Кирил Петков за политическо държавно управление било подкрепено. Официално обяснението било, че с такава дефиниция ще е допустимо другият съпредседател на " Промяната " Асен Василев да заеме поста на финансов министър и вероятно на вицепремиер. Tова е било гледище на Политическа партия още при договарянията с ГЕРБ. Дотук обаче е контрактувано само, че при първата ротация Николай Денков ще е министър председател, а Мария Габриел външен министър и вицепремиер.

Настояването на Кирил Петков за политически профил на държавното управление не е единствено поради Асен Василев, а и за негово лично присъединяване като министър, подозират обаче част от членовете на националния съвет на " Промяната ".

След прочувственото съвещание в Политическа партия чакат последната дума и на съдружните си сътрудници от " Демократична България ". Там позицията е за експертен кабинет, само че Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев към момента не били известени публично за нощното решение на " Промяната ". Панев обаче е в неофициален контакт с Политическа партия и авансово ги предизвестил, че Демократична България няма да изъчат политически лица за държавно управление и държат на експертен профил.

Заради комплицираната настройка в Демократична България би трябвало всяка от трите партии - " Да, България " на Христо Иванов, ДСБ на Атанас Атанасов и " Зелено придвижване " на Владислав Панев, да вземе свое решение. А по-късно да бъде оповестено и общо съдружно. Тази процедура може и да не завърши до 15 часа на 22 май, когато президентът Румен Радев чака Мария Габриел да му върне мандата за държавно управление на ГЕРБ-СДС. Предварителната сделка с ПП-ДБ е Габриел да отиде дружно с Николай Денков и да върне празна директория. А по-късно двамата да разгласят формулата на правителствот с ротационен министър председател с втория мандат. При липса на решения на някой от партийните органи в ПП-ДБ обаче Денков нямало по какъв начин да отиде. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР