Емоционално и през сълзи говорителят на столичната Спешна помощ Катя

...
Емоционално и през сълзи говорителят на столичната Спешна помощ Катя
Коментари Харесай

Катя Сунгарска: Колективната безотговорност я плащаме индивидуално

Емоционално и през сълзи представителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска прикани жителите да съблюдават ограниченията и да пазят лекарите. Тя няправи това в ефира на Българската национална телевизия, където разяснява проблемите в ЦСМП-София и издъхващата под напора на епидемията от COVID-19 система.
" Много е ужасно да видиш доктор да страда за загубен живот и пациент. Те страдат безмълвно, а в очите им се чете цялата болежка на земята. Не го причинявайте на лекарите - те изнемогват, издъхват, имат деца, родители. Спрете с тази безнаказаност. Хора умело изясняват, че това е международна интрига. От началото на пандемията нося маска, не съм си спряла притока на О2 и не се усещам плебей, а виновен човек. И лекарите би трябвало да живеят ", уточни Катя Сунгарска.

По думите й има сериозен дефицит на екипи и коли за спешна помощ в Спешната помощ, а системата се задъхва от сигнали на пациенти с погрешна информация.

" Един ден в кола за спешна помощ наподобява доста тежко. Ако би трябвало да включим числата - за вчерашното 12-часово дежурство има 418 повиквания. От тях половината са за коронавирус адреси. Хоспитализациите са едвам 16. За да се изпълнят тези 418 адреса една кола за спешна помощ би трябвало за един час да извърши към четири адреса. Това е изцяло невероятно - колата не може да стигне от точка А до точка Б. От всеки час остават по два адреса. Те се натрупват... ", изясни Сунгарска.

" Безкрайно мъчно е. Нашата система е напрегната към този момент близо съвсем година. От едната страна на бариерата сме всички. На второ място сме по смъртност от COVID-19 на този стадий. Надявам се това да спромени. Лекарите изнемогват - те са човешки същества и не може да се издевателства над тях. Хората би трябвало да схванат, че това да вървят на дискотека може малко да поизчака. Всеки би трябвало да носи отговорност, не да се упрекват лекарите, колите за спешна помощ, политиците. Не - всички сме отговорни, тъй като цяло лято обясняваха, че ни чака тежък есенен сезон, само че никой не се съобрази с това. В момента по улиците може да видите хора, които се събират по групи, няма никакви средства. Приток на О2 щял да спре. Това е цялостно безумство. Трябва да викаме катафалки за хирурзите значи, тъй като оперират по 4-5 часа ", изясни тя.

Сунгарска бе безапелационна - груповата безнаказаност я заплаща всеки от нас самостоятелно.

" Има координационен център и се знае къде има кревати. Проблемът е, че там където има кревати, те са едно или две и до момента в който колата за спешна помощ транспортира това легло се запълва. Следващата болница е на същия хал. Има пациенти, които престояват по няколко часа в колата за спешна помощ до търсене на опция за хоспитализация. С наличния запас се прави и невъзможното. За страдание хората изпадат в суматоха, викат незабавна помощ за обзор, някои ни заблуждават напълно съзнателно, други го вършат неумишлено. Спешна помощ обслужва незабавни положения. Ако не престанем да изтезаваме тези хора за домашни прегледи в някакъв миг системата може да колабира. Отговорността е персонална. Дават се признаци, които не са истина, с цел да бъдат прегледани хората, с цел да се успокоят ", уточни представителят на столичната незабавна помощ.

Тя разяснява и решението на ЦСМП-София да стартира използването на антигенни проби на терен. Те са били закупени от Спешна помощ и следва този метод да бъде официализиран от страна на Световната здравна организация и Европейските здравни управляващи. Целта е да се облекчи работата на Регионалните здравни инспекции.

" Не е обвързване на Спешна помощ да прави проучване и това да е нещо, което да цялостни цифрите в системата. Това се прави по преценка на лекаря или екипа на място ", уточни още Сунгарска.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР