Емоционалната гръцка публика награди с дълги овации и викове Браво“

...
Емоционалната гръцка публика награди с дълги овации и викове Браво“
Коментари Харесай

Гръцката публика награди с дълги овации Софийските филхармоници

Емоционалната гръцка аудитория награди с дълги аплодисменти и крясъци „ Браво “ Софийските филхармоници за концерта им в Солун на 22 октомври. Програмата, готова от маестро Найден Тодоров, включваше „ Празнична интродукция “ от Веселин Стоянов, „ Валс “ от Равел и „ Картини от една галерия “ от Мусоргски (оркестрация на Равел) – взаимно осъществяване със Солунския държавен оркестър.

Още след първото произведение публиката показва своя екстаз от българските филхармоници, които показаха шедьовъра на Веселин Стоянов в нетрадиционен прочит, проявяващ всички положителни страни на състава, оповестиха от Софийска филхармония.



Маестро Найден Тодоров построи „ Валс “ на Равел с внимание към всеки подробност и отбрани замисъла на създателя да трансформира „ салонната музика “ в метафора на срутва на идеалите от епохата на романтизма.



Очаквано „ Картини от една галерия “, показани от двата оркестъра, провокираха гърмеж от овации. Софийската филхармония и Солунският симфоничен оркестър зазвучаха в цялостен синхрон още на първата подготовка, а удоволствието от взаимната им работа се усещаше във всеки един момент на сцената. Десетте картини дадоха опция на музикантите да разпрострат цялата си виртуозност.



Концертът е част от програмата „ Солун-София: Балкански мост на културата “ и закри 58-то издание на фестивала „ Димитриус “. Сред публиката бяха зам.-министърът на културата Виктор Стоянов и шефът на Солунския държавен оркестър Симос Папанас.



Гръцките музиканти ще върнат визитата в София на 17 декември, когато дружно с Националния филхармоничен хор ще показват емблематичната Девета симфония на Бетовен, в концерт, отдаден на рождения ден на композитора.

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР