Емисиите на парникови газове вследствие на начина, по който хората

...
Емисиите на парникови газове вследствие на начина, по който хората
Коментари Харесай

Начинът, по който се храним, може да доведе до затопляне с поне един градус до 2100 г.

Емисиите на парникови газове в резултат на метода, по който хората създават и употребяват храна сега, могат да допринесат за стопляне на климата на Земята с най-малко един градус до 2100 година Това сочи ново изследване, оповестено в Nature Climate Change. 

Според проучването продължаването на днешните модели на хранене може да докара до прекосяване на границата на стопляне от 1,5 градуса по Целзий, която се търси в Парижкото съглашение за климата, чиято последна цел е да се избегнат най-лошите последствия от изменението на климата. Възможно е стоплянето даже да приближи горната позволена граница на съглашението от 2 градуса по Целзий.

Моделиращото проучване откри, че по-голямата част от излъчванията на парникови газове идват от три съществени източника: месо от животни като крави, овце и кози; млечни артикули и ориз. Според изследването всеки от тези три източника поотделно способства с най-малко 19 % за стоплянето на планетата, като месото има максимален принос - 33 %, написа Българска телеграфна агенция. Всички тези източници отделят огромни количества метан - мощен парников газ, чийто капацитет за стопляне е над 80 пъти по-голям от този на въглеродния диоксид. Изследователите са пресметнали, че до 2030 година метанът ще съставлява 75% от каузи на питателните артикули в стоплянето, а по-голямата част от останалото ще се дължи на въглеродния диоксид и азотния оксид. „ Мисля, че най-важният извод, който бих желала политиците да създадат, е, че излъчванията на метан в действителност преобладават в бъдещото стопляне, обвързвано с хранителния бранш “, споделя Катрин К. Иванович, климатолог от Колумбийския университет и теоретичен началник на проучването.

Иванович и сътрудниците ѝ от Университета на Флорида и Фонда за отбрана на околната среда пресмятат количествата на трите съществени газа, създавани изцяло от всеки тип храна въз основа на сегашните модели на ползване. След това те съпоставят годишните излъчвания във времето по газове въз основата на пет разнообразни прогнози за популацията. След това учените употребяват климатичен модел, постоянно употребен от експертната група на Организация на обединените нации по въпросите на изменението на климата, с цел да моделират въздействието на тези излъчвания върху изменението на температурата на въздуха на земната повърхнина.

Климатологът от Станфордския университет Крис Фийлд, който не е взел участие в изследването, съобщи, че в него са употребявани одобрени способи и набори от данни, „ с цел да се стигне до ново, отрезвяващо умозаключение “. „ Проучването акцентира, че моделът на хранене е от безусловно значение за постигането на задачите на Парижкото съглашение за климата - в случай че не вземем поради храната, това значи, че няма да реализираме задачите си за климата в международен мащаб “, сподели Мередит Найлс, академик по хранителни системи в Университета на Върмонт, която не е взела участие в изследването.

Изследването също по този начин предлага някои способи за смяна на световното произвеждане и ползване на храни, които биха могли да лимитират стоплянето. Много от тези промени към този момент се изискват или одобряват. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в послание към Конгреса през април 2021 година, да вземем за пример, посочи изгодите за климата от засаждането на покривни култури, които могат да изтеглят въглерод от атмосферата. Множество скорошни изследвания и отчети предлагат да се яде по-малко месо, с цел да се понижи основаването на парникови газове от животните, отглеждани за консумация. Щатът Калифорния започва през 2021 година наложителна стратегия за преработване на хранителни боклуци, с цел да понижи излъчванията, създавани от разлагащата се храна.

Но намаляването на метана може би е най-важната цел от всички. Въпреки че метанът е доста по-мощен от въглеродния диоксид, той е и с доста по-кратък живот - което значи, че от намаляването на излъчванията на метан може да има бърза изгода, споделя Иванович. Основният въпрос, който остава, е дали производителите на храни и потребителите могат да трансформират държанието си, с цел да реализиран понижението на парниковите газове, заложено в изследването. Има пътна карта, само че дали тя ще бъде следвана? „ Промяната на държанието, изключително когато сме бомбардирани от реклами, възхваляващи „ изгодите “ от всевъзможни храни - от кока кола до пържени картофи, от пица до бургери - е пъклен мъчно “, споделя физиологът по растенията от Колумбийския университет Лу Зиска. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР