Емисари на чеченския лидер Рамзан Кадиров работят за повишаване на

...
Емисари на чеченския лидер Рамзан Кадиров работят за повишаване на
Коментари Харесай

Как Рамзан Кадиров се опитва да си спечели съюзници на Балканите


Емисари на чеченския водач Рамзан Кадиров работят за повишение на позитивния му имидж на Балканите. Ролята му във войната в Украйна обаче отблъсква някои евентуални поддръжници.

Чеченският водач Рамзан Кадиров се пробва да ускори позициите си на Балканите - това пролича и от скорошната аудиенция на неговия консултант Турко Даудов в Белград. След извършените по предписание на Кадиров работни срещи в Белград, в това число с президента Вучич, Даудов написа в Инстаграм: " Това са комплицирани времена, в които, показвайки на Запада, че не приема натрапваната от него непозната идеология ".

Частично интегрираните в Европейски Съюз балкански страни, в които има обилни общности, изповядващи исляма, наподобяват комфортен трамплин за разпространение на въздействие. И пратениците на Кадиров не за първа година навестяват тези страни с дарове и великодушни финансови обещания.

Косовският фактор

Експертите в Белград, с които беседва Дъждовни води, се затрудняват да дадат пояснение за нуждата от контактите на Вучич с Даудов - допускат, че по-скоро става дума за агитация и за персонален ПР. По техните думи и Чечения нямат особени стопански и политически връзки, а за разискването на съществени или деликатни проблеми президентът.
Редакцията предлага
Не е ясно и дали визитата на Даудов е обвързвана с. В този подтекст е забавно направеното през август изказване на Вучич, че Сърбия имала информация за посещаване в Косово на чеченци и черкези - съперници на режима на Кадиров. Твърди се, че задачата им е била да следят обстановката в обитаемото със сърби северно Косово и да вербуват бойци за бойни дейности в.

Шефът на кабинета на косовския президент Блерим Вела отхвърли това изказване: " Нито един косовски албанец не се е присъединил във войната в Украйна. Нито чеченците, нито черкезите са възнамерявали убийства на косовски сърби. ".

В памет на бащата на Кадиров

През януари пък сръбска спортна делегация посети Чечения - с концепцията да развива съдействие в областта на бокса. Впоследствие Кадиров съобщи, че сръбските мюсюлмани го помолили за подпомагане при строителството на ислямско учебно заведение в град Нови пазар, считан за един от главните духовни мюсюлмански центрове на Балканите. Съобщено бе също, че учебното заведение и улицата, на която ще се намира, щели да носят името на бащата на Кадиров - първия президент на Чечения.

От Ислямското общество в Сърбия от своя страна обявиха, че самодейността не била тяхна, а на Европейския мюсюлмански конгрес - слабоизвестна организация, основана преди няколко години. Миналото лято представители на форума обиколиха съвсем всички балкански страни, раздавайки великодушни финансови обещания. Сред събеседниците им бяха значително известни в района политици мюсюлмани. Срещите са били ориентирани все към увековечаването на.

Войната в Украйна трансформира проектите на Кадиров

Навремето, само че наподобява, че на фона на радикалните му изказвания и интернационалните наказания изтъкването на неговите позитивни страни става все по-трудно. В Босна и Херцеговина да вземем за пример, където мюсюлманите състaвляват половината от популацията, след началото на войната в Украйна съвсем всички планове за прослава на Кадиров са изоставени - като да вземем за пример ремонт на улица за 500 хиляди евро в град Завидовичи и строителство на мост, все с пари от Чечения.

Кметът на града Хашим Муянович даже предложения Кадиров на посещаване, наричайки го " нашия президент ". Наскоро обаче Муянович съобщи, че не е бил спазен договорения период за финансиране на плана на стойност близо 1 млн. евро. " Човешки и морално подкрепям украинския народ, по тази причина повече съдействие няма да има ", сподели още кметът.

Рамзан Кадиров с чеченски бойци, които се готвят да се борят в Украйна.

Година по-рано се говореше и за проекти три босненски града - Сараево, Завидовичи и Горажде - да се побратимят с чеченските Грозни, Шали и Гудермес. Но всичко по този начин и си е останало в областта на проектите. Върховният мюфтия на Босна Мустафа Церич наподобява също се е разочаровал от Рамзан Кадиров след включването на чеченци във.

Инструмент за политиката на Кремъл на Балканите

Някои специалисти допускат, че, а основната му цел е усилването на въздействието на Русия. Но както наподобява - . Босненският историк Хусния Камберович споделя пред Дъждовни води, че чеченският водач няма изключително въздействие върху мюсюлманите в района, а контактите му там нямат необикновен резултат. 

" Кадиров няма на какво разчита тук нито в политически, нито в набожен проект. Ако Москва в действителност възнамерява да получи поддръжката на мюсюлманите посредством чеченския водач, се заблуждава. На благосклонностите към Русия може да повлияе единствено смяна на курса на в района ", счита Камберович.

***

Вижте и това видео от нашия списък: 
Как действа пропагандата в Русия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР