Еминем е един от най-известните изпълнители от началото на 21

...
Еминем е един от най-известните изпълнители от началото на 21
Коментари Харесай

От трудното детство до световната слава. Еминем на 50

Еминем е един от най-известните реализатори от началото на 21 век. Текстовете му провокират и екстаз, и рецензии. Но надали има някой, който да отхвърли въздействието му на актуалната музикална сцена. В понеделник той навърши 50 години.

Той е един от най-продаваните реализатори на всички времена. Няма ранглиста за най-влиятелни реализатори и текстописци при започване на 21 век, в която да не е влизал. Почти няма албум, който да не е посрещан или с екстаз, или с рецензии. Или както гласи една имитация, която му се приписва - „ няма приблизително състояние, хората или те обичат или те ненавиждат “.

Истинското му име е Маршъл Матърс, само че всички го познават като Еминем . На 17 октомври 2022 година той навърши 50 години.

Матърс е роден през 1972 година в Сейнт Джоузеф, щата Мисури. Има мъчно детство – татко му напуща фамилията, когато той е още дребен. Отглежда го майка му, с която постоянно се местят сред разнообразни градове. По-късно той споделя, че постоянно е имал кавги с майка си. Бъдещият популярен реализатор израства в беднотия и работи от младеж, с цел да устоя себе си и майка си.

Запалва се по рап музиката като дете и когато е на 14 години стартира да взе участие в рап борби. Тогава приема псевдонима М&M (от Маршъл Матърс), който по-късно еволюира до Еминем.
 Еминем през 1999 година
Често отсъства от учебно заведение и три пъти повтаря девети клас. На 17 напуща гимназията и не се връща повече. В този интервал той постоянно сменя работни места и по едно и също време с това придобива известност в ъндърграунд средите в Детройт, където живее, като соло реализатор и като част от групата D12 (Dirty Dozen).

Еминем издава първия си соло албум Infinite през 1996 година Продажбите тогава са минимални и не му носят никакви облаги, нито огромна известност. Тогава той и жена му Кимбърли Скот отглеждат щерка си Хейли в беднотия.

Повратен миг в кариерата на Еминем е 1997 година Тогава той губи работата си още веднъж и отива в Лос Анджелис, където взе участие във фриистайл рап съревнование. Остава втори, само че го вижда рапърът и продуцент Доктор Дре (Dr. Dre.).

„ Когато ми пуснаха [неговия диск], споделих: Намерете го. Сега “, споделя той през 2013 година пред Ролинг Стоун.

Еминем работи с Доктор Дре върху албума The Slim Shady LP , който излиза през 1999 година Той носи името на основания от изпълнителя фиктивен облик Slim Shady, посредством който показва своя яд. В доста от текстовете му се приказва за принуждение. Песента My Name Is се трансформира в шлагер. Продават се няколко милиона копия от албума. Еминем печели две награди Грами и четири награди на Ем Ти Ви. Така идва огромният триумф.
 Еминем през 2001 година
Следва албумът The Marshall Mathers LP (2000), който с изключение на известност и облаги носи на Еминем и рецензии. Организация за отбрана на правата ЛГБТ общността го подлага на критика, че употребява хомофобски език в текстовете си. Еминем отхвърля обвиняванията в хомофобия и като отговор на рецензиите прави дует с, който намерено приказва за своята хомосексуалност и пази правата на ЛГБТ общността.

The Marshall Mathers LP и идващият албум на Еминем - The Eminem Show (2002) – са номинирани за награди Грами за най-хубав албум.

През 2002 година е премиерата на кино лентата „ Осмата миля “ , в който Еминем играе основната роля. Той печели премия Оскар за саундтрака Lose Yourself и става първият хип-хоп реализатор, който получава премията.

Докато работи върху кино лентата Еминем страда от бодърствуване и безсилие. По съвет на собствен помощник стартира да взима медикаменти, към които скоро се пристрастява. В един миг, по негови лични думи, взима по 60 таблетки диазепам дневно и 30 таблетки викодин дневно – медикаменти, които се продават с рецепта и се употребяват за лекуване на тревога и болежка. През 2007 година влиза в болница след свръхдоза. След това се лекува, а по-късно споделя в изявление за този тъмен интервал от живота си.

„ Помня, че когато се почистих, бях доста благополучен, всичко беше ново за мен “, споделя той. „ Започнах да изпитвам наслаждение от музиката още веднъж и се учех още веднъж да рапирам. На мозъка ми му трябваше доста време да стартира да работи още веднъж. “

Първият му албум след паузата от пет години е Relapse (2009). Следва Recovery (2010), който става най-продаваният албум в света на годината. Всичките му студийни албуми през идващите години - The Marshall Mathers LP 2 (2013), Revival (2017), Kamikaze (2018) и Music to Be Murdered By (2020) – стават номер едно по продажби в Съединени американски щати.

Еминем има общо 15 награди Грами, 17 награди от класацията на Билборд и една премия Оскар.
 Еминем през 2013 година
Животът и кариерата на Еминем са белязани от проблеми със закона. Арестуван е за нахлуване. Има две условни присъди за носене на оръжие.

Някои от хората, за които той приказва в текстовете на песните си го съдят, в това число майка му, някогашната му брачна половинка и негов съученик, който го е тормозел като дете, само че множеството искове са отхвърлени. През 2018 година е разпитван за текстове на песни, които се възприемат като опасност против дъщерята на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Иванка.

Еминем е изразявал политическите си възгледи в своите песни и в обществени прояви. Критикувал е Джордж Буш и Доналд Тръмп.

Когато федералната отбрана на правото на аборт, Еминем подлага на критика решението в обществените мрежи. След осъществяването си на финала на Супербоул през 2022 година той коленичи – жест, който беше пояснен като поддръжка за протестиращите против расизма.
 Еминем през 2022
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР