Емилияна Станева от Природо-математическата в Перник е диагностицирана с един

...
Емилияна Станева от Природо-математическата в Перник е диагностицирана с един
Коментари Харесай

Момиче в инвалидна количка се състезава в конкурс за най-красива абитуриентка

Емилияна Станева от Природо-математическата в Перник е диагностицирана с един от най-тежките случаи в България 
Инвалидната количка не е спънка да демонстрираш хубост и чаровната си усмивка. В това е уверена 18-годишната Емилияна Станева, която тази година приключи с отличие Природо-математическа гимназия " Христо Смирненски " в Перник.

Момичето от миньорския град бе включено в борбата за първото място в интернет за най-красивата абитуриентка на България. Въпреки, че той не е формален и е основан за развлечение, над 87 000 българи са последвали страницата, където всекидневно се пускат фотоси на хубави български зрелостнички. Победителката се дефинира по броя на харесванията, които получава дадената участничка.

Личната история на Емилияна е добре позната в нейния град. Тя е прикована към инвалидната количка от дребна.

Ражда се с недостатък на гръбначния дирек и е диагностицирана като един от най-тежките случаи в България. Страда не от едно, а от две тежки болести - спина бифида и хидроцефалия.

 Лекарите оферират на родителите ѝ да я оставят, само че те ѝ изрично отхвърлят да изоставят рожбата си. 

Преди да тръгне в първи клас, трябвало да премине обзор, тъй като обществените служащи предположили, че има и умствено закъснение поради тежкия си физическия кусур. Оказало се, че детето върви много по-напред в интелектуално отношение от връстниците си.

Преди към 5 години Емилияна Станкова стана един от посланиците на тогавашния омбудсман Мая Манолова в акцията “Нашето дете “. Проектът бе ориентиран към разпространение правата на децата.

Еми взе участие в основания филм към акцията, чиято цел е да осведоми подрастващите за техните права и да ги насочи към кого би трябвало да се извърнат, когато срещнат компликации и проблеми в живота си.

Станкова получи специфичен документ „ Посланик на омбудсмана на Република България “.



Еми като по-малка до Мая Манолова от времето, когато беше омбудсман.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР