Емилия Милчева Снимка: Дойче ВелеЗа час и 45 минути, при

...
Емилия Милчева Снимка: Дойче ВелеЗа час и 45 минути, при
Коментари Харесай

Репортаж от София: Кой и защо се подписва против еврото?

Емилия Милчева Снимка: " Дойче Веле "
За час и 45 минути, при минус 7 градуса, трийсетина души, минаващи в късния следобяд през подлеза на столичния бул. “Тодор Каблешков ”, се подписват под настояването на партия “Възраждане ” за референдум за опазване на лв. до 2043 година На минаване около брандираната с плакати масичка двама даже вземат формуляри, с цел да оказват помощ в националното дело. До 10 април “Възраждане ” би трябвало да внесе подписите в Народното събрание – въпреки през 2018 година, когато отново свири общ брой за референдум против еврото, не внесе тези над 220 хиляди.

“Единственият заплатен тук сте Вие ”, обръща се към мен един от тримата, които събират подписи и персонални данни. “Ние сме доброволци, работим за обществото, Вие ще напишете това, за което Ви заплащат. Дойче Веле ми се коства много американска медия, няма ли пари на Сорос в нея ”, споделя той, до момента в който Татяна Стоева, единствена от тримата, която не отхвърли да се показа, вика към минувачите: “Вашият глас има значение! Не желаете да ядете ларви и скакалци, нали! Вече има фабрика за инсекти в Лозен! (произвежда протеини от ларви на черни мухи, бел.авт.) ”. Това какво общо има с лв., запитвам. “Ами който държи парите, той споделя какво да се яде, нали! Наясно ли сте какъв брой е нездравословен хитинът, а Фон дер Лайен ни натиска да ги ядем… ” (Една от фалшив новините, която се популяризира в обществените мрежи срещу използването на инсекти. Бел.авт.)
Защо се подписват хората
Почти всички от подписалите се за по-малко от два часа трийсетина души са работещи хора, в дейна възраст. Пенсионери са единствено двама и едната с принуда изяснява, че аргументите са доста, само че най-важната е, че с въвеждането на еврото “ще остана с половината от пенсията си ”. В реалност и в този момент си е толкоз. Заплахата от безотговорно повишаване е най-големият боязън и на останалите, само че се промъква и песимизъм към Европейския съюз (EС).

Млада жена с дете: “Смятам, че би трябвало да има самостоятелност на българските финансови институции и левът да се резервира като знак ”. Служител в Национална работа “Охрана ”: “Защото всичко ще стане скъпо, дори съм срещу Европейски Съюз, стига да ни управляваха естествени хора ”. Уебдизайнерка: “Прекалено небогати сме да прекосяваме към еврото ”. Детегледачка и брачният партньор ѝ – държавен чиновник, които разхождат кучето си, прибавят, че ще обеднеем още повече.

“Притеснявам се, в случай че цените още се покачат. Нали виждате какъв брой е инфлацията в този момент! ”, е коментарът на фармацевтка.

Само един от всички запитани, показал се като “директор на сдружение ”, изяснява, че е за директната народна власт и народът би трябвало да реши за нещо толкоз значимо като еврото, “от което след това няма изплъзване – без значение че Хампарцумян споделя, че народът е тъп ”. Наскоро по Българска национална телевизия, разяснявайки подписката за референдума, банкерът съобщи, че “волята на народа, когато от този народ 1.5 милиона са функционално необразовани, е условна.

„ Защото желая да сме с левове, не с евро “, тросва се строителен служащ на въпроса за какво се подписва. “Стига с тая дивотия – европейщина, желаят да ни вземат и розовото масло, и да създадат децата ни джендъри! ” Жената в розово дълго яке и снежнобели зъби, покрити от порцеланови коронки, е ядосана, че някой въобще може да пита за нещо, което се схваща от единствено себе си. Казва, че е финансист, работи от къщи и желае и получава формуляри, с цел да вземе подписи и от околните си.

Тиражираното от куп медии изказване на кмета на Казанлък Галина Стоянова, че има заплаха Европейска комисия да забрани розовото масло, е посяло тоя яд. В реалност никой не е тръгнал да не разрешава нищо – планува се смяна на регулациите при контрола на етеричните масла. “Джендъризмът ” също е пожънал своето.
Срещу имунизациите и против Истанбулската спогодба
Но отбраната на лв. си има опашка – доброволците на “Възраждане ” не са единствено против еврото, само че и против имунизациите срещу Ковид-19 и Истанбулската спогодба.

– Ако децата Ви са ЛГБТ?

– Е, и какво – отново ще ги обичам! Ами в случай че Вашите са? Имате ли деца?

– Имам три.

– Е, в случай че някое от тях е гей?

– Няма такова нещо! Това се дължи на неприятно и погрешно образование.

Ето този диалог водим с един от събирачите на подписи.

После е ред на доброволките, които към този момент са запитали и получили отговор, че поддържам и еврото, и Истанбулската спогодба, също и имунизациите. “Жал ми е за Вас, не знам по какъв начин се гледате в огледалото, тъй като няма нищо национално, което да отбраните ”, споделя едната, която се показва като счетоводител на огромна компания. “Всичко е ясно – тя е имунизирана ”, тържествуващо споделя другата, като пита с какъв брой бустера съм. “Ще Ви запитвам след две години по какъв начин ще сте – в действителност, няма да Ви запитвам, тъй като ще сте умряла ”, следва роман за познати, разболели се тежко след имунизиране. Всички ще умрем, споделям.
„ Ще плащаме солидарно за другите “
Счетоводителката въпреки всичко склонява да каже претекстовете си. “На всяка цена желая да бъде избавен българският лев. Мантрата, че влизането в еврозоната ще ни донесе триумф, е неистина – страните отвън еврото имат по-високи темпове на развиване. А и, като влезем, ще плащаме солидарно задълженията на задлъжнели като Гърция, Италия ”. Колегата ѝ по събиране на подписи позволява, че левът може да се отвърже от еврото. Защо не, споделя, откакто не сме в еврозоната – другояче няма по какъв начин, ето, гърците за малко да си върнат драхмата. Може да се върже към друга валута, китайският юан да вземем за пример, намесва се счетоводителката.

Снимките ядосват и тримата и, без значение от обещанието, че няма да бъдат оповестени, упорстват да бъдат изтрити от телефона, също и от recycle bin – пред очите им. След сигнал, подаден на телефон 112 (нe излиза наяве от кого) идват служители на реда и сформират сигнален протокол на създателя. Докладвали им, че публицист снима и нарушава публичния ред.
Правителството не води никаква акция за разяснение
Със опасност за съд, в случай че фотосите бъдат оповестени, Татяна Стоева записва името ми на дипляна, на която с черни букви написа: “Да запазим българския лев ”, а вътре в детайли, ясно и издържано е обяснено за какво би трябвало да бъде направено. Посочени са и причините в интерес на еврото – и е казано, че са несъстоятелни. Например, че България ще влезе в клуба на богатите, против което се възразява, че “богатите страни са били такива още преди влизането в еврозоната ”.

Въпреки уверенията, че ще има осведомителна акция за еврото, нито постоянното, нито служебното държавно управление са подготвили и една брошура. На прибиране в трамвая юноша, подминал групичката ни в подлеза, доближава и пита насмешливо: “E, какъв брой подписа събрахте? ”.

Репортажът на Емилия Милчева е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР