Емил Кременлиев е име, което не се нуждае от представяне.

...
Емил Кременлиев е име, което не се нуждае от представяне.
Коментари Харесай

Кременлиев пред Sportal.bg: Ще напишем най-успешната страница в историята на Арда

Емил Кременлиев е име, което не се нуждае от показване. Юноша на Славия, два пъти първенец с Левски и по един път на Купата на България със " сини " и " червени ". С близо 300 мача зад тила си в " А " група. Един от героите от " лудото американско лято ", едно от " златните " момчета на България. Участник освен на Мондиал'94 в Щатите, само че и на Евро'96 в Англия. Носил фланелката на " трикольорите " 25 пъти. От това лято е състезателен шеф на водача в Югоизточната Трета лига Арда (Кърджали). Емблематичният бранител бе посетител в предаването " Часът на Трета лига ", в което разкри по какъв начин се стигна до назначението му на стадион " Дружба ", по какъв начин и на какво равнище се работи в Кърджали, както и какви са задачите и упоритостите на младото управление в негово лице, това на старши треньора Елин Топузаков и клубния президент Петър Пешев.

- Как някогашен футболист на Левски и ЦСКА, първенец на България, национал, един от героите от “лудото американско лято” се озовава в тима на Арда (Кърджали) в Югоизточната Трета лига?
- Това е поради плана Арда (Кърджали). Много забавен, упорит и самоуверен план, който към този момент е в ход. Само мога да се веселя, че хората, които са решили да го основат, ми гласоподаваха доверие. Правя всичко допустимо, с цел да оправдая упованията им.

- Кое ви притегли? Не са един и два плановете в България, които са се афиширали гръмко, само че след това са претърпели крушение. Кое ви накара да повярвате?
- Първото нещо е, че доста добре познавам хората, които са зад плана, и знам, че захванат ли се с нещо, го вършат качествено. Впоследствие видях, че не е просто да пристигна един човек с доста пари, който да докара 10-11 футболисти и да им дава баснословни пари. Това е балон, който рано или късно ще се спука. В Арда се работи във всяка една тенденция. Стадионът е доста прекрасен, само че ще става още по-добър, защото има още доста какво да се усъвършенства. В момента се правят ремонтни действия по него и в края ще бъде дребен, само че гиздав и с всички екстри и за домакини, и за посетители, и за публицисти. Изграждат се две спомагателни стадиони, водят се договаряния и за трето. Търсим треньори за школата, които имат предпочитание да се развиват и занимават с футбол. Структурата я вършим деликатно и по този начин, както би трябвало да бъде.

- Какво се случва в школата на Арда? Има ли капацитет, защото районът сигурно е зажаднял за футбол и могат да се открият гении?
- Досега хората са се мъчили да поддържат някаква школа, само че фактът, че няма водещ футболист от Кърджали в професионалния футбол, приказва, че не се е работило по най-хубавия метод. А гений има, само че като не се работи с него, няма по какъв начин да се развие. Областта е огромна, да, само че всеки, който има качества, бяга нанякъде. В момента има две школи в града, само че концепцията да се обединим в един мощен клуб Арда. Ще гледаме да притеглим и деца от прилежащите градове, ще изградим и интернат, само че всичко по реда си. Не може, откакто толкоз години не се е работило, внезапно всичко с магическа пръчка да се промени.
 Арда - Розова котловина @@@ - Може ли да се каже, че се отваря, че се написа нова страница в историята на Арда?
- Арда има дългогодишна история и ние няма по какъв начин да я зачеркнем. Ние ставаме част от нея и съм уверен, че ще бъдем най-успешната досега.

- Сам споменахте амбициозни хора, когато говорихме за притежателите си. Разкажете малко повече за тях…
- Президентът е инж. Петър Пешев. Млад, сериозен и доста упорит човек, който не се демонстрира доста. Предпочита да приказва повече с резултатите на терена. Собствениците ни гласоподаваха доверие, само че по никакъв метод не се бъркат в спортно-техническите въпроси. Там сме единствено аз и старши треньорът Елин Топузаков.

- Основно финансов ли е тласъкът, с цел да дойдат в Кърджали хора като вас, като господин Топузаков и опитни футболисти като Димитър Алексиев, Атанас Чепилов, Илиян Гаров…?
- Със сигурност на други места могат да прибират повече пари. Нашите заплати са положителни, само че не са най-високите във “В” група, защото имам наблюдения. Не може един добър състезател да отиде в даден клуб и да взима в пъти повече от останалите си съотборници. Недопустимо е той да прибира доста, а те да вървят на спомагателна работя. Няма по какъв начин да станат нещата. В един миг инерцията ще го повлече и него. Основата ни е формирана от момчета на по 23-24 години, които досега не са имали късмет да се потвърдят, само че имат желанието за това. Всичките са избирани доста деликатно от нас и ги познаваме чудесно.
 Арда - Розова котловина @@@ - Нямате продавачи, бармани…
- Не, не! Всичко е професионално при нас. Аз и Топузаков сме играли в Левски и ЦСКА и знаем доста добре по какъв начин се работи. Да, не сме като тези огромни клубове, само че тренировките и изискванията са идентични - екипировка, рейс, възобновяване, хранене, витамини, учебно-тренировъчен процес…

- Липсата на конкуренция действително не ви ли отпуска? Не работи ли демотивиращо и фактът, че даже и да не сте първи, е прекомерно допустимо Загорец да не се възползва от първото си място и в последна сметка отново да получите право на промоция във Втвора лига?
- Такива мисли не ни минават. Ние би трябвало да бъдем първи и това е. Не си върша илюзии, че ще бием непрекъснато, само че задачата пред нас е единствено една. Иначе е добре, че отборът от Нова Загора е по този начин компактно зад нас, защото, в случай че водехме с 10 точки, нямахме да имаме действителна преценка за себе си и това можеше да ни изиграе неприятна смешка вероятно следващата година в професионалния футбол. Сега сме напрегнат, всеки дава максимума от себе си и тъкмо в такива моменти си проличава ставаш ли, или не.
 Арда - Розова котловина @@@ - Докъде действително се простират упоритостите ви?
- Работим малко по малко. Нямаме цел - идвате тук и до две години би трябвало да сте в “А” група и евротурнирите. Първата ни задача е “Б” група. Същевременно не е по-маловажно да изградим и структурата на клуба. Имаме още доста какво да създадем, само че се вижда ясно, че вървим в вярната посока.

- Мислите ли към този момент за зимна селекция?
- Имаме набелязани няколко имена, само че няма да акцентираме на количеството, а на качеството. Изградихме едно ядро, към което ще се върти съставът. Зимата ще бъде интервал, в който ще надградим и ще засилим конкуренцията в отбора.

- Добрите резултати на терена - 11 победи в 13 срещи, 49 гола… Този възторг се предава и на трибуните. Усещат ли го футболистите?
- В началото всички бяха скептични. Постепенно мнението им се промени. Не всички обаче са на 100% уверени в плана. Очаквам на мачовете ни напролет да има повече от 4-5 хиляди души. Мисля, че даже в един миг малко разглезихме нашата аудитория, защото привикна през 10-15 минути да вкарваме гол, да печелим всеки един дуел. Разбира се, това не е неприятно, защото те добиват самочувствие на футболен град.

- Г-н Кременлиев, благодаря ви доста за това посещение и триумф!
- Благодаря и аз!

Не пропускайте всеки вторник от 16:00 часа предаването “Часът на Трета лига”! Намерете ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ChasutNaTretaLiga/
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР