Емил Христов, заместник-председател на 44 НС от ГЕРБ, в разговор

...
Емил Христов, заместник-председател на 44 НС от ГЕРБ, в разговор
Коментари Харесай

Емил Христов: Нинова сама си изпроси декларацията на ГЕРБ срещу коалиция с БСП заради скандалите в НС

Емил Христов, заместник-председател на 44 Народно събрание от ГЕРБ, в диалог с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита” по „ Канал 3” и „ Радио К2” съобщи позиции по следните тематики:

ГЕРБ в никакъв случай няма да се коалира с БСП; Опити на Българска социалистическа партия за омаскаряване на свършената работа от ГЕРБ
С влизането си в студиото Емил Христов означи, че би трябвало да се внимава с мините, тъй като политиците постоянно настъпват „ мини”. Той е от противовъздушната защита и по тази причина изясни, че те не летят, само че не дават и на другите да летят. По този мотив Беновска го попита дали през днешния ден са провалили опита на Българска социалистическа партия за полет като са дали своят вот декларация, че в никакъв случай няма да се коалират с Българска социалистическа партия . Христов отговори, че столетницата сама си я е изпросила . Водещата попита по какъв метод Нинова е изпросила подписването ѝ. Зам.-председателят на Народно събрание отговори, че тонът ѝ е повлиял неприятно на партията – непрестанни конфликти, обиди и опити за дестабилизация на Народно събрание, омаскаряване на решения и насаждане на хората, че през март месец са създали неверен избор на ръководещи . Христов изясни, че ГЕРБ неведнъж са протягали ръка към Българска социалистическа партия, само че жестът е бил отхвърлян. На въпрос на водещата дали предлагането на премиера Борисов Нинова да стане ръководител на Народно събрание е било лицемерно Христов изрично отговори, че министър председателят е постоянно прям и е „ различен политик – не това, което са те – той по този начин води страната и ГЕРБ”.

Беновска продължи с въпрос по какъв начин хората да се убедят, че Българска социалистическа партия желаят да провалят Европредседателството на България. Емил Христов отговори, че от 2007 година насам обществото знае кой ръководи най-добре страната и се грижи за нея, кой слага желанията на жителите в центъра на решенията си и техния по-добър живот. „ Нямаме желание да убеждаваме хората, че Българска социалистическа партия са неприятни –те сами го правят” продължи Христов и изясни, че би трябвало да погледнем в близкото минало и да си дадем сметка какво се е случвало през 90-те години, Тройната коалиция, а и в този момент – занимават се с неща, които не градят, а маскарят.

Президентът Радев „ лети” ли в България или единствено в аероплан?; Работата на комисията по закупуване на бойни самолети
Беновска попита госта си дали българският президент, който летейки ще отиде до Франция, „ лети” и в България. Христов отговори, че президентът може би в този момент се учи да „ лети” в България, само че се чака „ полетът” до Франция да бъде в интерес на страната, а не просто хвърчене – да получим поддръжката на Франция по договореностите, да се засилят връзките сред страните и президентът да изложи българските цели в това число и по време на председателството.

Беновска попита Христов дали поддържа връзка с президента, защото е бил ръководител на комисията, основана от Народно събрание по отношение на процедурите по закупуване на нов многоцелеви военен аероплан. Той изясни, че е имало подозрения по какъв метод се е стигнало до рекомендацията на Радев за закупуване на Грипени, само че комисията си е свършила работата. Христов означи, че в комисията е имало членове от всички парламентарно показани партии, нямало е спорове и конфликти, а при разглеждането на крайния отчет е имало членове, които са се „ изкушавали” да го поддържат. Беновска попита за какво Радев е бил толкоз яростен против ГЕРБ и Борисов. Зам.-председателят на Народно събрание отговори, че са очаквали президентът да ги поддържа, в случай че няма от какво да се тормози, само че за жалост президентството е било доста остро по адрес на работата на комисията. Христов изясни, че отчетът към този момент е в Министерството на защитата и то ще реши какви самолети да бъдат закупени, само че има клюки, че се предлагат нови самолети, което е добра стъпка.

Новият пост на зам.-председател на НС; Предложение за ресори на зам.-председателите; Лични триумфи и задачи
„ Как се чувствате като зам.-председател на Народно събрание? Това е огромен сан.” попита Беновска. Христов отговори, че към момента е леко смутен и обезпокоен, само че има упоритостта за това място, тъй като опциите са доста по-големи. На въпроса по какъв метод вижда своята роля, защото председателският съвет основава духа и тона в Народното събрание, Христов показа, че зам.-председателите нямат ресори, само че, може би, е редно всеки един да работи в избрана тенденция и това ще бъде препоръчано . Той изясни, че идва от локалната власт, има положителни контакти в Сдужението на обшините, в Асоциацията на ръководителите на общинските препоръки, в защитата и може да работи в тези области. Беновска попита госта си кое е забележителното в неговата биография, тъй като има единствено „ три реда, които като че ли се мъчат да не кажат нищо”.

Христов отговори, че военните не обичат да приказват доста за себе си, а по отношение на задграничните задачи показа, че има два мандата без спиране в Ирак . Той описа, че всичко се реализира с готовност и дори не е съумял да изкара 1 година сред задачата в Босна и задачата в Ирак, тъй като тази работа увлича и те кара непрекъснато да проверяваш себе си . Беновска сподели, че постоянно тези задачи са тайнствени и са под основното командване на НАТО, само че попита каква е основната роля на България. Зам.-председателят на Народно събрание изясни, че страната е добре посрещана даже и преди влизането ѝ в Европейски Съюз, до момента не е имало отрицателно изявление за подготовката на войските ни и осъществяването на дилемите, отвред получаваме похвали, което значи, че военнослужещите ни зад граница се показват повече от почтено.
Вотът на недоверие; Кога ще води съвещание на Народно събрание?

Относно вота на съмнение Христов изясни, че ще се случи това, което всички чакат, което самите вносители на вота знаят, че ще се случи . Той счита, че се приготвя звук в системата и напразни стремежи . Беновска попита Христов по кое време ще седне да води съвещание на Народно събрание . Христов показа, че е помолил за дребна пролонгация, тъй като има потребност от акомодация, защото нещата не са толкоз елементарни и това, което се вижда в профил от банката на народния представител, е друго от действителната работа на водещия – реакциите, мисленето и решенията са от голяма важност за общата конюнктура в Народно събрание, връзките сред партиите, както и дават отражение върху жителите. Беновска сподели, че занапред нататък Христов ще е „ под лупа” и шеговито го прикани да „ накълве” правилника. Зам.-председателят на Народно събрание показа, че ръководителят би трябвало да знае доста повече от това, което е написано в книгите, и да познава хората, които са пред него.
Подаръците – Книгите, Тениската и въпросът „ Защо?”, Ябълката
Беновска подари на госта си „ най-голямата” българска, алена, негнила ябълка и му пожела шанс. Емил Христов подари на предаването книгата „ След Европа” на Иван Кръстев и показа, че е склонен с доста от нещата, които написа той. Христов пожела след „ тази Европа, за която той пише” да имаме една по-обединена Европа и България да има по-централна роля . Водещата от своя страна подари на госта си книгата с изявлението ѝ с Ахмед Доган от 1992 година, преиздадена през 2016 година , с благопожелание за по-обединена България, както и клубната тениска на предаването . Тя попита Христов „ Защо дойдохте в централната политика, а не останахте в района? Защо напуснахте военните и станахте граждански войник?”. Зам.-председателят на Народно събрание отговори, че същото го е попитал положителният му другар от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев и на него му е споделил, че ще остави отговора за по-нататък, само че в действителност той не е пристигнал, а са го изпратили хората от Стара Загора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР