Емиграцията от Венецуела е на нормално равнище, заяви вицепрезидентът Делси

...
Емиграцията от Венецуела е на нормално равнище, заяви вицепрезидентът Делси
Коментари Харесай

Венецуела: Емиграцията от нас е на нормално равнище

Емиграцията от Венецуела е на обикновено ниво, съобщи вицепрезидентът Делси Родригес, представена от Ройтерс.

На конференция Родригес сподели, че обстановката е преувеличавана, с цел да бъде оправдана задгранична интервенция в страната, предава Българска телеграфна агенция.

Миналия месец Организация на обединените нации разгласи, че всеобщата емиграция от Венецуела, която претърпява хиперинфлация, приближава " спешен миг ", съпоставим със обстановката с мигрантите в Средиземно море, напомня ДПА.

Венецуелският вицепрезидент обаче увери, че ситуацията в страната е обикновено, и даде да се разбере, че управляващите няма да разрешат задгранична интервенция под оправданието на рецесия. Родригес разкритикува, че задграничните организации се базират на данни на други страни, а не на самата Венецуела.

Миналия месец Организация на обединените нации заяви, че 2,3 милиона венецуелци живеят в чужбина, като 1,6 милиона души са напуснали страната единствено от 2015 година

Кадрите с венецуелци, които минават пешком в прилежаща Колумбия, с цел да избягат от хипернинфлацията и дефицита на артикули от първа нужда, обаче послужиха като сигнал за паника в цяла Южна Америка.

Ситуацията с емигрантите от Венецуела в пограничните региони в Бразилия също наподобява сериозна.

Вчера стартира двудневна среща в еквадорската столица Кито за разискване на районната тактика за справяне с притока от венецуелци. Заключенията на форума с присъединяване на представители на страните от района ще бъдат оповестени през днешния ден.

Венецуела ще вкара пробно от през днешния ден нова система за възнаграждение на бензина в пограничните региони, разгласи президентът Николас Мадуро, представен от Ройтерс и ТАСС.

Горивата в богатата на нефт страна са мощно субсидирани. Миналия месец Мадуро сподели, че цените на бензина във Венецуела, които са най-ниските в света, би трябвало да бъдат нараснали до интернационалните им нива.

През последните години страната претърпява остра социално-икономическа рецесия, съпровождана от хиперинфлация, обезценка на националната валута и дефицит на артикули от първа нужда и медикаменти, напомня ТАСС.

Венецуелският президент и брачната половинка му Силия Флорес в това време станаха първите хора, възползвали се от нова стратегия за превръщане на спестяванията в документи със златно покритие, съобщи Асошиейтед прес.

Те се подредиха първи на опашка пред централната банка, която стартира да продава тези де факто депозити.

В една страна, където петцифрената инфлация съвсем " изяде спестяванията на хората ", обаче остава неразбираемо какъв брой хора ще се възползват от програмата, отбелязва АП.

Мадуро сподели, че е дал 350 боливара (6 $ по неотдавна обезценения формален курс), с цел да си купи документа, който на процедура съставлява депозит с падеж след една година и с покритие от 1,5 грама злато.

" Ако имах малко повече спестявания, щях да влагам повече ", увери венецуелският президент по време на визитата си в централната банка, което бе излъчено онлайн по малкия екран.

Няколко часа откакто Мадуро си потегли, основното предверие на централната банка - единственото място, където към този момент се продават въпросните документи - обаче бе съвсем безлюдно, като единствено шепа евентуални инвеститори се интересуваха от нужната документи, отбелязва АП.

" Това е смешка. Как ще си купя злато, когато пенсията ми не стига даже за храна ", сподели 71-годишният Хуан Вера, който от четири часа чака пред държавна банка, с цел да изтегли първата част от огромното повишение на пенсиите, дадено предишния месец от президента в границите на паричната промяна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР