Емигранти от Беларус, на които Минск е отнел правото да

...
Емигранти от Беларус, на които Минск е отнел правото да
Коментари Харесай

Специални паспорти на граждани на Беларус, които пребивават законно в Литва

Емигранти от Беларус, на които Минск е лишил правото да възобновят паспортите си, ще могат да получават в Литва специфични документи за пътешестване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Такива паспорти ще бъдат издавани на беларуски жители, които имат право да обитават в Литва, само че нямат паспорт или подобаващ документ за пътешестване, заяви министерството на вътрешните работи на страната. Това ще им разреши да напущат и да влизат в Литва, която има обща граница с Беларус с дължина 679 километра.

“Паспортът за чужденец е годен за повече от една година, само че може би този период би могъл да бъде по-продължителен, в случай че Народното събрание го удължи ”, съобщи литовският заместник-министър на вътрешните работи Арнолдас Абрамавичус.

Миналата седмица Минск разгласи, че дипломатическите му представителства към този момент няма да издават паспорти на непрекъснато пребиваващи в чужбина жители – ход, който се счита за удар по беларуските емигрантски общности в Европа. Забраната може да принуди тези, които са избягали от страната в изискванията на възходящи репресии, да се върнат, с цел да запазят документите си за пътешестване.

По публични данни сега в Литва обитават повече от 58 000 беларуски жители, в това число членове на опозицията против президента Александър Лукашенко. Сред тях е и Светлана Тихановска, която избяга в Литва, откакто Лукашенко разгласи, че е спечелил оспорваните избори през 2020 година.

Междувременно Латвия разгласи, че е записала рекорден брой мигранти на границата си с Беларус.

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР