Емблематичният за Варна Дом Младост - първият в България модерен

...
Емблематичният за Варна Дом Младост - първият в България модерен
Коментари Харесай

Емблематичният Дом Младост във Варна става градски плаж с балнео център


Емблематичният за Варна Дом " Младост " - първият в България съвременен комплекс за деен отдих в градска среда, издигнат през 1986 година, ще бъде съживен. Проектът за това показа основателят му арх. Красимира Костова.

 Варненци стачкуват против събарянето на емблематичния Виж още

Комплексът ще се трансформира в градски плаж, като ще разполага с два вътрешни и три външни басейна. Освен това в постройката ще има СПА, балнеологичен и медицински центрове, както и зали за спортуване.

Варненци и гостите на града ще могат да употребяват комплекса целогодишно. Планирано е да бъде възобновена и публичната чешма с минерална вода, която сега не работи.

На представянето на плана участваха членове на сдружението " Да спасим Дом " Младост ", които показаха терзания, че на терена ще бъде издигната и жилищна постройка, което пък ще спре достъпа до басейните. Те получиха уверения обаче, че комплексът ще бъде наличен за всички, като за жилищата ще има обособен вход. Освен това градският плаж ще разполага със личен паркинг.

 Снимка: БТА

С плана се срещна и основният проектант на Варна Виктор Бузев. Той увери, че ще подпише документите и разрешителните за градеж, единствено в случай че се запазят функционалностите на Дом " Младост ", каквото в действителност е и желанието на вложителя. Защитата на публичния интерес е преди всичко, защото минералната вода е на всички, а чешмата, която се ползваше от стотици варненци, може да проработи още тази година, сподели Бузев.

Новият Дом " Младост " може да стане факт до две години, сподели още Костова. Инвестицията в него, без жилищната част на плана, ще бъде към 2 милиона евро.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР