Емблематичният за град Елин Пелин Шопски празник тази година е

...
Емблематичният за град Елин Пелин Шопски празник тази година е
Коментари Харесай

Елин Пелин ще празнува с шопски празник „Корени и Криле“

Емблематичният за град Елин Пелин Шопски празник тази година е в дните от 24 до 30 юни с мотото „ КОРЕНИ И КРИЛЕ “ . Шопските празници се организират без спиране от 1970 година Предстоят ни седем дни, в които сърцето на града се трансформира, облича пъстрата носия, живее и диша, покорен в магията на българския фолклор и неугасващите обичаи, които предаваме на идващите генерации.

Всеки от дните на Шопски празник 2024 включва разнообразни тематични събития, които притеглят интереса на хората от покрайнината и от столицата , срещат ги с присъщи локални традиции и особености и дават опция за изява на гения, културата и бита на шопите, както и на изявените посетители на празника.

Шопските празници са събитие, което е емблематично за културния календар на града, само че и за обществения живот на поданици и посетители , в желанието дружно да изживеят насладата от общото забавление. Елинпелинският край е непокътнато средище на шопската еднаквост и традиция. Жителите му са мощни духом, обичат локалните си песни, музика, хора и традиции. Пословични са с тяхното усърдие, непримиримост, даже дебелоглав, хитроумие, само че и с усета им за хубост, която проличава в песните, буйните хора и носиите.

Ние, шопите, и до през днешния ден свидно пазим завета на писателя Елин Пелин , чието име с горделивост носи нашия град:

„ Песните са по тази причина – да те измъкнат от истината, с цел да схванеш, че си човек “.

Без да губят възприятието си за комизъм, твърдия си светоглед и желанието си да се веселят, елинпелинчани означават с горделивост Шопските празници към този момент над 50 години , подчертаха още от локалната администрация. 

Ново противоречиво предопределение: Иван Вълков става зам-директор на ДППИ

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР