Емблематични сгради светнаха в оранжево срещу насилието над жениНационалният дворец

...
Емблематични сгради светнаха в оранжево срещу насилието над жениНационалният дворец
Коментари Харесай

Емблематични сгради светнаха в оранжево срещу насилието над жени

Емблематични здания светнаха в оранжево против насилието над дами
Националният замък на културата и постройката на Софийската опера и балет в София светнаха в оранжево. Примерът им последваха Бургас, Варна, Русе, Пловдив и други градове. Поводът за това е Световният ден против насилието над дами, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ От през днешния ден започват интензивности, които са част от акцията на Организация на обединените нации Orange the world и се организира от 25 ноември до 10 декември, 16 дни на интензивности за елиминиране на насилието над дами и деца. Тази година взехме решение да разтеглим фокуса и с изключение на да се борим с насилието се опитваме да въведем някаква форма на предварителна защита ”, сподели президентът на „ Зонта клуб – Св. София ” Росина Тодорова, който е уредник на събитията в столицата и добави, че част от интензивностите включват поредност от полемики, поредност от срещи с младежи, а операта дава билети за представления.

В акцията са се присъединили таксиметрови компании, градският превоз, в който на всички места са разлепени стикери. Те приканват жителите да не са безучастни и да са дейни в случай че станат очевидци на каквато и да било форма на принуждение – вербална, психическа, тъй като то има доста форми.

„ В рамките на акцията в София се движи ретротрамвай, който също е брандиран в оранжево. Той ще движи до 10 декември от пл. „ Възраждане ” до кв. „ Иван Вазов ” и назад ”, уточни Тодорова.

Тя акцентира още, че няма точна статистика на дамите, претърпели принуждение, тъй като тематиката към момента е табу, тъй като те не подават сигнали и точно това е тяхната цел – да се разисква тематиката и тя да е във фокуса на публичното внимание.

В понеделник Българският фонд за дамите провежда митинг против насилието над дами от 18 ч. на „ Орлов мост ”. По техни данни, от началото на тази година 28 дами са убити от своите някогашни или сегашни съпрузи, сътрудници или от техен непосредствен. 3 деца са убити от своите татковци. Българският фонд на дамите пресмята, че на всеки 2 седмици една българка е убивана. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР