Емблематичната варненска сграда Дом на моряка става на 41 години.

...
Емблематичната варненска сграда Дом на моряка става на 41 години.
Коментари Харесай

Организират конкурс за рисунка Домът на моряка през детските очи“

 Емблематичната варненска постройка Дом на моряка става на 41 години. По този мотив Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура “ провежда конкурс за рисунка " Домът на моряка през детските очи “.

В състезанието могат да вземат участие деца на възраст до 14 години. Всеки участник може да показа рисунка в размер по желание до 31.08.2020 година, като няма ограничаване за техниката и материалите, които ще употребява. Наградите ще бъдат предметни. Повече информация може да намерите на www.bgports.bg.   

Знаковата постройка на ДППИ, намираща се на ул. " Черноризец Храбър “ № 9 в морската ни столица, е издигната през 1979 година Строителството й е поверено на Националния институт за паметниците на културата, като са спазени старите български обичаи по строеж на възрожденските къщи. Всички материали, употребявани в построяването, са естествени. В структурата й няма бетонни плочи, а дървени греди, които разрешават естествена циркулация на въздуха в постройката. Поддръжката на Дома на моряка е характерна. Дървото, което е главен материал, се обработва със специфични консервиращи лакове, които не разрешават то да се повреди.

През годините Домът на моряка е посрещал посетители от съвсем всички континенти, които са оставали впечатлени от самобитния уют в духа на обичайното българско гостолюбие, както и от неповторимата медна пластика на ветрохода " Калиакра “. Днес живописната постройка на ДППИ се е трансформирала в един от знаците на Варна – забележителност, която притегля погледите и буди удивление измежду туристите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР