Емблематичната къща Ламартин в Стария град ще бъде реставрирана, след

...
Емблематичната къща Ламартин в Стария град ще бъде реставрирана, след
Коментари Харесай

Търсят реставратори за къща Ламартин в Стария град

Емблематичната къща „ Ламартин ” в Стария град ще бъде реставрирана, откакто Община Пловдив избере компания, която има опит във възобновяване на монументи на културата. За главен ремонт и реституция е оповестена социална поръчка с планирана стойност 1 250 000 лв. без Данък добавена стойност или за 1,5 млн. лв. с включен налог. 

Оферти се подават до 13 декември в това число, а желанието на локалната власт е следващата година, още през пролетта, да започват ремонтните и реставрационни действия.  

Изпълнителят би трябвало оптимално да резервира достоверните детайли на постройката, да укрепи мазилките, стенописите, дървени детайли и каменна зидария. Ремонт е очакван на подови настилки, стълбища, парапети, като преди този момент е належащо да се направи градивно проучване. 

Къщата се смята за една от архитектурните перли на историческия резерват на Пловдив, само че е в неприятно положение, което се вижда още по олющената фасада. Построена е през 1830 година като благосъстоятелност на локалния търговец Георги Мавриди. Името на къщата е обещано в памет на френския стихотворец Алфонс дьо Ламартин, който на връщане от Близкия изток е отседнал за няколко дни и по-късно в пътописите си възторжено е описал какъв брой доста му е допаднала атмосферата в града и гостоприемството на хората. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР