Емблематичната къща до Тунела в Пловдив, която излезе на пазара

...
Емблематичната къща до Тунела в Пловдив, която излезе на пазара
Коментари Харесай

Домът на художниците до Тунела с нов собственик, превръща го в музей

Емблематичната къща до Тунела в Пловдив, която излезе на пазара в средата на януари, се снабди с нов притежател. През последните няколко години постройката, прочут като Дом на етносите, а преди този момент и като Дом художниците, беше във владенията на известната пловдивска фамилия Барбудеви, които я получиха като кредитори по търговски спор.

Новият ѝ собственик е известният пловдивски колекционер и галерист Димитър Инджов.

Зданието, което се намира тъкмо под Античния спектакъл на Филипополис, се издига на три етажа. Имотът е с разгърната повърхност от близо 300 кв.м. и почти същия по повърхност двор.

Амбициите за къщата постоянно са били тя да бъде културен център. През годините обаче гръмките проекти за нея и шумът към публичните ѝ функционалности бързо са затихвали без на практика резултат.

Галеристът не крие желанието си да покаже част от сбирката си, която е измежду най- богатите в България. " Пловдив има невероятна история в областта на изобразителното изкуство и хората, за които картините са пристрастеност, ще видят в галерията изключителни мостри от създатели, чиито картини се намират в доста европейски музеи. Това са картини, които би трябвало да бъдат споделени. В музея ще покажа картини на Мърквичка, на Вешин, на Цанко Лавренов, на Майстора, на Жорж Папазов, на Жул Паскин. Посетителите ще видят и картини на Алцек Мишев, Кристо Явашев, Кочо Гърнев, Никола Дюлгеров, Андрей Лекарски, Никола Манев - създатели, оставили диря в историята на 20-ти век, само че по-разпознаваеми в чужбина, в сравнение с в родината си. Градът заслужава да има галерии на такова равнище. Пловдив би трябвало да резервира духа си, съхранен от нашите възрожденци, които са строили учебни заведения, лечебни заведения, университети. Важна е освен обвивката, само че и наличието " разяснява Инджов пред TrafficNews.

Той счита, че ремонтът на постройката ще отнеме повече от година, след галерията ще отвори порти, с упоритостта да се трансформира в културен център.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР