Емблематична къща във Враца е в плачевно състояние, видя репортер

...
Емблематична къща във Враца е в плачевно състояние, видя репортер
Коментари Харесай

Красива къща на бивш кмет на Враца се руши, търсят кой да я спаси /снимки/

Емблематична къща във Враца е в плачевно положение, видя кореспондент на организация BulNews. Красивата остаряла постройка се разрушава и се наложи тротоарът пред нея да бъде обезопасен, с цел да не пострада някой човек.
Става въпрос за Скачоковата къща, благосъстоятелност на тогавашния кмет на града Ангел Скачоков, която се намира на улица „ Христо Ботев “. Тя е основана при започване на ХХ век и е изтъкнат представител на известния по това време жанр „ Сецесион. Къщата е със статут на монумент на архитектурата.
Някогашната величествена сграда обаче сега напълно не съставлява наслада за окото. На покрива пораства дърво, а красивите орнаменти по фасадата падат и има заплаха да ранят някой пешеходец.
Наследниците на видния врачански жанр наподобява нямат опция да се погрижат за парцела. Проверка на организацията ни сподели, че къщата е оповестена за продажба. От обявата излиза наяве, че тя е с повърхност 826 кв.м., с 610 кв.м. двор. На партера има едно огромно помещение – някогашен магазин, а на втория и на третия мансарден етаж има предверие, хигиеничен възел и по 6 стаи.
Исканата цена обаче е много солена, поради положението на къщата – 380 000 евро. Единственият тласък за възможния предстоящ притежател на парцел с подобен статут е премахването на налог „ Сгради “, което обаче е незадоволително за поддръжка по отношение на високите условия на архитектурната реституция.
Дали ще се откри вложител, който да вдъхне живот на емблематичната къща, ще покаже единствено времето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР