Емблемата на Украйна - тризъбеца от нейния герб - беше

...
Емблемата на Украйна - тризъбеца от нейния герб - беше
Коментари Харесай

Киев смени съветските сърп и чук на емблематичен паметник с тризъбеца от герба си

Емблемата на Украйна - тризъбеца от нейния герб - беше подложен на една от най-разпознаваемите забележителности в столицата Киев - паметника " Родина майка ", на мястото на признака на Съюз на съветските социалистически републики - сърп и чук, заяви УНИАН.

Предстои и монументът да бъде преименуван на „ Майка Украйна “. Това е част от по-широка акция за освобождение на украинската културна еднаквост от комунистическото минало, като отхвърлянето на руските знаци се ускори след началото на пълномащабната съветска инвазия на 24 февруари 2022 година

Отстраняването на остарелия знак стартира в края на юли, само че неприятното време и продължаващите въздушни набези забавиха работата. Работниците ще би трябвало да довършат външния тип на щита с новия герб, защото за подновяването му бяха отстранени част от стоманените плочи, покриващи структурата извън.

За тризъбеца е употребена европейска стомана, а самата фигура е направена в едно от киевските предприятия. Цената на герба за паметника е 28 милиона гривни , парите са събрани от донори и меценати, оповестяват от Министерството на културата.

Завършената статуя ще бъде публично открита на 24 август , Деня на независимостта на Украйна.

Според изпълняващия длъжността министър на културата Ростислав Карандеев се възнамерява остарелият герб да бъде оставен в Музея за история на Украйна през Втората международна война, където се намира и паметникът.

Монументът с височина 61 м е повдигнат през 1981 година като част от по-голям комплекс, в който е ситуиран и националният музей. Паметникът се намира на десния бряг на река Днепър и е извърнат на изток към Москва. Статуята изобразява безстрашна жена-боец, която държи меч и щит. Тризъбецът признат за герб на самостоятелна Украйна на 19 февруари 1992 година

През 2022 година Министерството на културата организира анкета, с цел да разбере мнението на украинците по отношение на нуждата от разглобяване на руския герб от монумента. Повече от 90% от тях утвърдиха предлагането, а 85% утвърдиха концепцията за слагане на украинския тризъбец върху щита на статуята.

Освен това се възнамерява самият монумент да бъде преименуван. Вместо " Родина майка " концепцията я да бъде наименуван " Майка Украйна ", заяви генералният шеф на музея Юрий Савчук . По думите му университетският съвет към този момент е одобрил такова решение, само че то би трябвало да бъде дефинитивно доказано от Министерството на културата.

Повечето руски и комунистически знаци бяха оповестени за противозаконни в Украйна през 2015 година , само че това не включваше монументи, отдадени на Втората международна война, като „ Родина майка “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР