Еманюел Макрон започна двумесечен голям национален дебат“ във Франция, като

...
Еманюел Макрон започна двумесечен голям национален дебат“ във Франция, като
Коментари Харесай

Еманюел Макрон написа отворено писмо към страната си

Еманюел Макрон стартира двумесечен „ огромен народен спор “ във Франция, като написа намерено писмо до страната в 2 300 думи, написа в днешния си брой всекидневникът The Guardian, представен от " Фокус ". Френският президент се надява, че обществената консултация с цялата нация ще уталожи насъбрания публичен яд, който е прикрит зад придвижването на „ жълтите жилетки “ и гражданското неодобрение във Франция.

В писмото Макрон заявява, че е готов за идеи и предложения, но е категоричен, че правителството няма да се върне към предишните реформи или ключови мерки, които беше обявил в предизборната си кампания през 2017-та година.

“Няма забранени въпроси,” пише президентът. “Няма да одобрим всичко и това е нормално, това е демокрацията. Но поне ще покажем, че сме народ, който не се бои да говори, да обменя мнения, да води спорове. И може би, ще открием, че дори бихме могли да се съгласяваме, въпреки различните си убеждения. И че това се случва много по-често отколкото си мислим.”

Макрон е разтърсен от жестокостта и яростта на близо двумесечните гневни протести на жълтите жилетки. Писмото ще бъде публикувано в понеделник във френските вестници. То поставя начало на консултации с обществото, в които гражданите са поканени да предлагат своите идеи по четири основни теми: данъци, организация на държавата и нейната администрация, екология и гражданство и демокрация. Макрон задава много въпроси: как трябва да се намалят данъците?; кои разходи трябва да бъдат съкратени преди всичко?; многобройна ли е администрацията?; как на хората може все повече да се чува гласът при управлението на страната?

Според него, предложенията, които се съберат, ще изградят един нов „ договор за нацията “, ще повлияят върху правенето на политика и ще изградят позицията на Франция по националните, европейските и международните проблеми.

“Така възнамерявам, заедно да преобразим гнева в решения “, е написал френският президент. Той няма да приеме „ никаква форма на насилие “, включително „ натиск и обиди “ срещу избрани представители, журналисти, държавни институции или държавни служители “. „ Ако някой прояви агресия срещу някого другиго, обществото ще се разпадне “. Накрая Макрон е обещал, че ще представи изводите си в срок от един месец след края на периода на консултацията, който той е определил да приключи на 15 март. Писмото завършва с думите: „ С вяра и доверие. Еманюел Макрон. ”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР