Еманюел Макрон, Марио Драги или Олаф Шолц? Кой може да

...
Еманюел Макрон, Марио Драги или Олаф Шолц? Кой може да
Коментари Харесай

Европа безнадеждно търси нов лидер

Еманюел Макрон, Марио Драги или Олаф Шолц? Кой може да замести Ангела Меркел като движеща мощ на Европа в миг, когато канцлерката приготвя прощалния си реверанс след 16 години на поста?

С наближаването на 2022 година конкуренцията за водачество започва, само че съгласно специалисти упованията може да не се осъществен.

Възможно е на финала да стане ясно, че никой началник през днешния ден не може да я завоюва самичък, толкоз са мощни провокациите пред Европейски Съюз - от западането на правовата страна в самата общественост до рисковете от геополитическо маргинализиране и минусите на Брекзита.

Ангела Меркел, която през декември публично ще съобщи поста си на социалдемократа Олаф Шолц, остави своя диря в Европа, спомагайки да се резервира сплотеността ѝ измежду дълга серия от рецесии.

Тя " е считана за в действителност водач на Европейския съюз, също и на свободния свят ", показва в блога си Зебастиан Райхе, учител в IESE, бизнес учебното заведение към Университета на Навара.

Според скорошна анкета на мозъчния концерн Европейски съвет за външни връзки, 41 % от жителите на Европейски Съюз, в случай че можеха, биха дали своят вот Ангела Меркел да стане президент на Европа против едвам 14 на 100, подготвени да поддържат Еманюел Макрон.

Възможност за Макрон



Сега френският държавен глава получава нова опция и шанса да употребява за трамплин половингодишното председателство в Европейски Съюз, което Париж ще поеме през януари.

Оттеглянето на Меркел " може да отвори път за развиване на френската визия " Европа като мощ " - упоритост, която президентът Макрон храни от идването си на власт ", написа Александър Робине-Боргомано в аналитична бележка, оповестена от Института " Монтен ".

" Именно френският президент Макрон се е заловил " да си върне лидерските позиции в Европа, " откакто неговите опити, както самичък съобщи, да сложи пред Европейския съюз ясно изразена политическа цел бяха възпирани до момента ", декларира в унисон с него Хелън Томсън, преподавателка в Кеймбриджкия университет, в публикация, оповестена наскоро от " Ню Йорк таймс ".

" Супер Марио "



В този подтекст френско-италианският контракт, подписан от него преди малко с Марио Драги, не остана неусетен на фона на формиращите се през днешния ден нови алианси в Европа след Брекзит.

Още повече че главата на държавното управление в Рим, именуван " Супер Марио ", откакто бе президент на Европейската централна банка, също е обсъждан като евентуален претендент за водещата позиция в Стария свят.

" Марио Драги би могъл да запълни вакуума, оставен от Ангела Меркел, като строител на консенсус " в Европейски Съюз " и обратно на метода на Меркел да внесе нова динамичност в евроинтеграционния развой - в стопанската система или защитата ", съобщи за Агенция Франс Прес Николета Пиоци от мозъчния концерн Институт за интернационалните връзки в Рим.

През 2022 година обаче Драги може и да заеме президентския пост, който е с лимитирани компетенции.

Докато на френския началник следва една сложна във вътрешен проект 2022 година - президентски избори с нерешителен излаз през пролетта ще го изправят по-специално против крайната десница.

Така Франция може да бъде захласната от вътрешните си политически гърчове и това да понижи способността ѝ да развие огромни европейски визии.



Ами Олаф Шолц? В Германия, наричана дълго време " Голямата Швейцария " поради склонността да се концентрира върху икономическото си преуспяване, без прекомерно да се ангажира с огромните интернационалните проблеми, нещата се раздвижват.

" Стремежът ни е да засилим стратегическия суверенитет на Европейския съюз " и да пазиме по-добре " общите европейски ползи ", се акцентира примерно в съдружното съглашение на преди малко образуваното държавно управление.

Но с цел да реализира това, Олаф Шолц, позициониращ се като правоприемник на канцлерката - той бе номер две в предходния кабинет - ще би трябвало да се насили.

Ще му се наложи да скъса с " меркелизма " - дипломацията, непрекъснато търсеща компромис, изчакваща при положение на рецесии и поставяща на първи проект икономическите ползи, в това число в контактите с властнически режими като Русия и Китай.

Защото тази система е на път да се изчерпи. " Тя наподобява няма да надживее Меркел ", тъй като не дава опция " за успешно справяне с провокациите пред Европа като пандемията, климатичните промени и интернационалната геополитическа конкуренция ", разсъждават Пьотр Бурас и Яна Пулиерин в разбор на Европейския съвет за външна политика.

Ще остане ли Европа без глава?

Дали Еманюел Макрон, последовател на по-твърди решения, има най-хубави шансове в този подтекст?

" Дори да има вид с вероятно водачество на Макрон (...), той е едва евентуален " поради компликациите, които ще срещне той, изграждайки нужните " алианси ", предизвестява Зебастиан Райхе. Все още са чести съмненията, че Париж счита да употребява Европа, с цел да брани най-много своите ползи.

Хелън Томсън прибавя още повече скептицизъм.

" Разклатен поради съперничеството сред Съединени американски щати и Китай, надълбоко раздвоен във вътрешен проект (...), Европейският съюз не може да бъде ръководен сега, никой няма да стане новата госпожа Меркел ", счита преподавателката от Кеймбридж.

" Реалността, жестоко казано, е такава, че нито немският канцлер, нито френското държавно управление не могат да ръководят Европа (...) и при неналичието на водач Европа потегля към застоялост ", предвижда тя.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР