Емануела Манера е главен изпълнителен директор на компанията ProgettiPlant (Проджети

...
Емануела Манера е главен изпълнителен директор на компанията ProgettiPlant (Проджети
Коментари Харесай

Директор на чужда компания говори за изнудване по зациклил проект с многомилионна апаратура за лечение на онкоболни

Емануела Манера е основен изпълнителен шеф на компанията " ProgettiPlant " (Проджети Плант) в Италия. Тя е водещ сътрудник в консорциум с българската компания " Сиела Норма ", който в края на 2018 година подписа контракт с Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ) за разработване на абстрактен, механически и работен план за създаване на Национален циклотронен център. Това би трябвало да е постройката, в която да се инсталира и проработи купеният за над 10 млн. лв. циклотрон. Въпросният циклотрон беше доставен навръх тази дата преди пет години в България. И от този момент отлежава в мазето на ИЯИЕ
Две години по-късно договорът с " Проджети Плант "
, твърди изпълнителният ѝ шеф пред,  получавали претенции за рушвет и закани, усърдно записани от тях . По думите на госпожа Манера, циклотронът, който би трябвало да бъде конфигуриран в постройката, е закупен за 6 милиона щатски $, до момента в който в, от която е платен, е сред 2 и 4 милиона щатски $.  
" Започнах работа в компанията през 2015 година, като преди този момент бях финансов шеф на групата. Нашата компания работи повече от 50 години в три бизнес посоки: медицина, енергетика, керамика. По целия свят изпълнихме повече от 500 комплицирани плана. В региона на медицината сме профилирани в нуклеарната медицина, лабораториите, EPC (engineering, procurement and constructions) на здравни заведения по целия свят. където завършихме (заедно с нашите експерти) десетина плана през последните 20 години. В момента да вземем за пример сме ангажирани по едно и също време в 3 плана: контракт за EPC в Басра - Ирак, въвеждане в употреба на нов циклотрон и извеждане от употреба на остарелия циклотрон в болничното заведение Pascale в Неапол и планиране на нова строителна площадка в София България “, съобщи Емануела Манера в изявление за.
От няколко години, разяснява тя, работим в България с огромно наслаждение и задоволство. През 2018 година, да вземем за пример, реализирахме с триумф с Министерството на образованието и неговия Управляващ орган " Оценка на планови оферти за основаване и развиване на центрове за върхови достижения и подготвеност по Оперативна стратегия “Наука и обучение за образован напредък 2014-2020 ". Манера е била координатор на плана, по който основали 33 комитета с по 7 специалисти от 14 разнообразни европейски страни. Тяхна задача е да оценят предложенията за планове, финансирани от Европейски Съюз за развиването на България в няколко области.
" Наистина се радвахме да работим с екипа на Управляващия орган, с цел да изпълним тази монументална работа, която разпредели стотици милиони евро за развиването на България “, акцентира Емануела Манера. На другия полюс е обаче мнението ѝ за работата на компанията с Института за нуклеарна енергетика и нуклеарни проучвания. Вижте повече детайлности в изявлението:
Г-жо Манера, вашият контракт с Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика за създаване на плана " Циклотронна лаборатория " Национален циклотронен център на стадии: идейно, техническо и работно планиране " беше преустановен. Защо?
Участвахме в публичната поръчка за планиране на циклотронната площадка на ИЯИЯЕ в края на 2018 година и спечелихме. Това е нашата специализация, заради което е доста лесна работа за нас. Планирахме да приключим работата за по-малко от 4 месеца, само че за жалост бързо разбрахме, че с ИЯИЯЕ е невероятно. В Института никой не е профилиран по " планиране " и не намерихме " инженер " като помощник за техническа полемика. При първата среща отговорникът по плана изиска да проектира постройка без прозорци и тоалетни за инвалиди, защото в Института няма инвалиди. Мога да ви дам единствено два показателни образеца. За да следваме неразумните претенции на Института, направихме 25 проверки, пробвайки се да посредничим за нелогичните претенции на ИЯИЯЕ с интернационалните правила за планиране. За избран интервал от време ИЯИЯЕ изиска план за инсталиране на 2 циклотрона на една и съща площадка (!!!). Отне време да ги убедим, че това искане е невероятно. Опитвахме се да им угодим дълго време, само че осъзнахме, че този план в никакъв случай няма да бъде приключен. Екипът се сблъсква през цялото време с доста трудности за осъществяване на дизайна. Три са главните:
1. Така и не получихме позволение за ревизия на площадката (при стеснен достъп заради това, че на площадката е имало остарял нуклеарен реактор).
2. Така и не получихме бюджета за строителството на постройката.
3. Така и не получихме всички предварителни документи, упоменати в контракта като " първична информация " и други наложителни детайли за нашата работа.
След 18 месеца ИЯИЯЕ реши едностранно и съгласно нас без солидно правно съображение да приключи контракта. Разбира се, не одобряваме прекратяването.
Но по какъв начин е допустимо да се проектира постройка, в случай че не знаете какви са всичките ѝ параметри?
Не е допустимо. Както споделих, направихме 25 проверки на концепцията. Всяка проверка беше с голям брой промени. Това беше предварителна идея. ИЯИЯЕ обоснова обстановката с това, че " консултантът би трябвало да предложи нещо и ние ще създадем оценка ".
Как работехте с представителите на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика през интервала от сключването на контракта до края му? Получихте ли тяхното цялостно подпомагане?
Отношенията с INRNE бяха доста сложни през цялото време. Като начало да вземем за пример, смяната на езика за връзка от британски (тръжни документи) на български (договор). Офертата беше издадена като интернационална (европейска), само че през цялото време ни беше ясно, че не приказват добре британски. Беше ясно, че не им харесва, че спечелихме търга и с течение на времето ни принудиха да сменяем интернационалните специалисти от нашия екип с български специалисти без опит с циклотроните. Отговорникът за плана в ИЯШЯЕ е теоретичен откривател, без опит в интернационалните правила и проектантска процедура.
Какво значи " те ни принудиха да сменяем интернационалните специалисти от нашия екип с български специалисти без опит в циклотроните ", по какъв начин ви принудиха?
Институтът промени формалния език, открит в тръжните документи, от британски на български, като изиска локални инженери за ежедневни контакти. Направиха това откакто спечелихме състезанието. Очевидно нямаше да участваме в конкурс с формален език на български. Никой в нашата компания не приказва български.
Кога за първи път започнахте да срещате проблеми с осъществяването на плана и какви бяха те?
Веднага. Имахме няколко срещи в София за плана и ИЯИЯЕ показва враждебно отношение, променяйки решенията си всяка седмица. Препроектирахме 25 пъти постройките. Един ден те желаеха двуетажна постройка с лаборатория за проучване на дребни животни. Седмица по-късно желаеха едноетажна постройка с място за 2 циклотрона. Следващата седмица – нещо изцяло друго, без да се вземе поради бюджетът за строителство, който към днешна дата към момента не знаем. Невъзможно е да се проектира постройка, без да се знае бюджетът и без да се има ясна концепция какво да се проектира. Тръжната документи съставлява copy-paste от сходен план без осъществима основа за реализация.
Когато ви помолиха да проектирате два циклотрона, какво ви обясниха?
ИЯИЯЕ видя това решение от една от нашите минали референции, свързани с болница " Сан Рафаеле ", което изрично не е осъществимо за определеното място в България. Болница " Сан Рафаеле " разполага с най-голямото поделение по нуклеарна медицина в Европа с към 6000 пациенти годишно. Те имат изгода да имат втори циклотрон за " аварийно копие " заради огромния брой пациенти.
С какъв мотив желаеха да проектирате двуетажна постройка с лаборатория за проучване на дребни животни?
В тръжните документи те вписват съвсем всичко... оставят всички варианти отворени. Без да знаем бюджета за инвестиция, ние се опитахме да разбираем и да ги консултираме по отношение на най-хубавото решение за осъществяване на плана, което всъщност е да се разделят другите етапи: първо да конфигурират циклотрона, с цел да започнете да произвеждате изотопите за пациенти с онкологични болести в България и по-късно да усилят Центъра с разнообразни типове проучвания. За страдание те бяха по-фокусирани върху проучванията върху животни.
Смятате ли, че " Проджети Плант " носи виновност за проваления контракт?
Въобще не. Опитвахме се повече от една година да отговорим на нелогичните претенции на ИЯИЯЕ, само че не успяхме. Нашата компания направи голяма инвестиция за този план с най-хубавите налични специалисти на пазара и не ни е платено 1 евро. На всичкото от горната страна, без да съблюдава процедурата по контракта, Институтът приключи едностранно контракта с осребряване на гаранцията за положително осъществяване и банковата гаранция, създавайки спомагателни стопански вреди. Италианското посолство, българската ни адвокатска адвокатска фирма и нашата компания незабавно реагираха с искане за среща, само че ИЯИЯЕ просто пренебрегва всички, в това число италианското посолство. Разбрахме, че Институтът е самостоятелен орган, който не попада под никакъв надзор. Това в действителност ни шокира, като се има поради, че с циклотрон е допустимо да се сътвори нуклеарна реакция.
Работили ли сте по сходен план в друга страна?
Имаме дълъг лист от минали референции, които представихме с тръжната документи. Тръжната комисия деликатно оцени предишния ни опит като доста съответен. Както споделих по-рано, единствено през 2020 година имаме 3 плана за циклотрони, които са освен за планиране, само че и за създаване на обекта.
Кои са най-големите планове за медицински и здравни заведения, които сте завършили досега?
Най-големият план в историята на компанията е построяването на болница " Сан Рафаеле " (San Raffaele) в Милано (1200 кревати и 2 циклотрона) дружно с консорциум от други компании. Списъкът на приключените планове е дълъг за количества и страни на осъществяване (главно в Италия, както и в Европа, Близкия и Далечния Изток).
Официалната причина за преустановяване на контракта, оповестена от Института, е следната: " Изпълнението на плана изисква значително изменение на задачата и това не разрешава контакта, неразделна част от който са Условията на информация, с цел да се промени ". Как ще коментирате?
В полученото писмо прекратяването е целесъобразно със " закъснения " в плана. Бих желала още веднъж да поясня, че бихме могли да предоставим цялостен план за по-малко от 4 месеца, само че ИЯИЯЕ в никакъв случай не одобряваше нашата работа, променяйки непрестанно поръчката им с безкрайни искания. С тях не успяхме да достигнем даже до концептуалния дизайн! През целия този интервал получавахме претенции за сключване на " консултантски контракт " от разнообразни незнайни българи, в които се изисква месечна заплата като наложително условие за довеждане докрай на плана. Разбира се, ние отхвърлихме всички тези претенции. Може би българските управляващи би трябвало да проверяват цялата организация на ИЯИЯЕ, като се има поради, че тяхната история на плановете не е блестяща, до момента в който всичко това се заплаща с държавни пари. Впоследствие разбрахме, че циклотронът, който би трябвало да бъде конфигуриран в постройката, която опитваме да проектираме от 18 месеца, е закупен за 6 милиона щатски $, до момента в който ценовата листа е към 2-4 милиона щатски $..
На какви доказателства се позовавате, потвърждавайки, че циклотронът в България е платен за двойно повече от действителната му цена?
Ние имаме предложения от същия снабдител (канадската компания ACSI – бел.ред.) за други планове. Във всеки случай с проучване е допустимо да се открие цената за възлагане на други сходни интернационалните търгове.
В предварителния ни диалог споменахте, че една доза Fdg (F-18 flurodeoxyglucose) за произвеждане коства 50 евро, а България я купува над 500 евро с извънреден контракт с турски снабдител. Какво тъкмо имате поради, кой е турският снабдител и по какъв начин съгласно вас цената на една доза е била 10 пъти по-скъпа?
Със сигурност изпращането на радиоактивен материал от Турция до България е скъпо. Освен това неналичието на конкуренция е главен проблем за увеличение на цената, както на всички монополни пазари.
На каква стойност са вредите за вашата компания от прекратения план?
Предпочитаме да не разкриваме тази информация. Мога обаче да кажа, че екип от специалисти на високо равнище (18 души) работи в продължение на 2 години с няколко пътувания до София. Проектът е съвсем приключен и ИЯИЯЕ непозволено осребри нашата гаранция за положително осъществяване и банковата гаранция. Щетите са в действителност поредни (consistent).
Ще обжалвате ли съда против прекратяването на контракта?
В момента избирам да не давам отговор на този въпрос.
ще чака с интерес отговорът на ИЯИЯЕ по отношение на казаното в изявлението от Емануела Манера. 
Прочетете още: 

Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР