Ема Радукану продължи да пише история на US Open, след

...
Ема Радукану продължи да пише история на US Open, след
Коментари Харесай

Оформи се уникален финал при жените на US Open

Ема Радукану продължи да написа история на US Open, откакто доближи по безапелационен метод до финала на женската конкуренция след триумф над Мария Сакари с 6-1, 6-4.

Квалификантката от Англия не сподели никаква благосклонност към 17-та в главната скица първа ракета на Гърция и стигна до успеха след час и 25 минути игра. Тя започва превъзходно срещата и след два пробива поведе с 5-0 на бърза ръка. Във втората част още веднъж британката бе тази, която наложи волята си направи брейк за 2-1, преди да стигне до крайния триумф и първия си край в кариерата на шампионат от Големия шлем.

Радукану избави и седемте точки за пробив пред Сакари, като двете тенисистки приключиха с съвсем еднакъв брой уинъри – 16 на 17 в интерес на гъркинята, само че непредизвиканите неточности на Сакари бяха съвсем два пъти повече – 33 на 17. 18-годишната Радукану стана първата квалификантка, която в миналото е достигнала до край от Големия шлем, като го реализира без да загуби сет. Намиращата се на 150-о място в международната класация стана най-младата финалистка от Шлема след триумфа на 17-годишната рускиня Мария Шарапова на Уимбълдън през 2004 година

В спор за трофея в Ню Йорк тя ще играе с друга тийнейджърка – 19 годишната представителка на Канада Лейла Фернандес, която отстрани втората ракета в света Арина Сабаленка след 7-6 (3), 4-6, 6-4 за близо два часа и 25 минути борба.

Беларускинята стартира по-добре дуела и поведе с 3-0 гейма след ранен пробив, само че канадката последователно откри ритъма си и върна брейка в седмия гейм. Стигна се до тайбрек, където Фернандес завоюва четири следващи точки от 3-3, с цел да затвори частта в своя изгода. Вторият сет започва с ранен пробив за Сабаленка, която обаче още веднъж загуби преимуществото си в геймовете. Все отново, втората в света направи нов пробив в деветия гейм и сервира сполучливо за изравняването на сетовете.

В решителната част Фернандес удари първа с брейк в шестия гейм, който беше мигновено върнат от Сабаленка. Представителката на Беларус обаче се пропука съдбовно в десетия гейм и това изправи съперничката ѝ на първи край в шампионатите от Шлема. Фернандес избави седем от 11-те благоприятни условия за пробив пред Сабаленка, която имаше осезаемо преимущество при уинърите – 45 против 26, само че и надалеч повече непредизвикани неточности – 52 на 23. Канадката Фернандес стигна до разногласието за купата, откакто първо детронира миналогодишната шампионка на Флъшинг Медоус Наоми Осака, а по-късно надигра още Анжелик Кербер, Елина Свитолина и в този момент Сабаленка.

Финалът сред Фернандес и Радукану ще бъде първият сред младежи в шампионатите от Големия шлем след този сред 17-годишната Серина Уилямс над 18-годишната Мартина Хингис още веднъж в Ню Йорк през 1999, в който американката печели първата от шестте си корони на домашна земя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР