Елхови играчки от детството ни все още се произвеждат в

...
Елхови играчки от детството ни все още се произвеждат в
Коментари Харесай

Работилница вече 50 години прави ръчно уникални стъклени играчки за елха

Елхови играчки от детството ни към момента се създават в единствената останала у нас работилница, която се намира в Добрич. Украшенията за коледното дърво се създават напълно ръчно от майсторите - духачи на стъкло и декоратори, което ги прави неповторими. Най-старите от тях пазят занаята към този момент 50 години.

„ Тук ми е празнично всеки ден! Идвам с огромно предпочитание на работа ", споделя декораторът Ася Минчева. Тя е най-новото попълнение в работилницата. Ася е художник, само че тук за първи път й се постанова да рисува върху неравна стъклена повърхнина.

Преди да грейне в цялата си хубост обаче, стъклото би трябвало да добие мечтаната форма. С продухване на нажежената примес от години се занимават Димка Петрова и Иванка Стефанова.

„ Първото, което е прелестно да видиш, какво ще излезе от ръцете ти. Опасност има постоянно, обаче ние към този момент сме привикнали да се пазим, да знаем по какъв начин да работим. Когато го нагрееш добре, то се оформя, както искаш ти ", споделя Димка Петрова, занаятчия духач на стъкло.

Тайната в този поминък е упоритостта, споделят майсторите и се радват, че към момента има къде да го практикуват. „ Даже доста се веселя! И желая доста туй нещо да се резервира отсега нататък, да има такова произвеждане, да се радват дечицата, пък и освен дечицата, и ние, родителите ", безапелационна е Иванка Стефанова.

Доайенът в работилницата Христина Стоянова влага гения си в рисуването на стъкло от 1971 година „ Търпение би трябвало с всяка играчка. Трябва да я правиш с самообладание - ето, както тези тук ги върша. Търпение е най-важното! ", твърди Христина Стоянова

Тази житейска мъдрост се пробва да съобщи и на по-младите си сътрудници. А всяка стъклена топка сама й подсказва по какъв начин да бъде изрисувана. Дори детайлите да си наподобяват, те в никакъв случай не са идентични, тъй като всяко придвижване на ръката е друго. И това ги прави неповторими. Калинка Иванова пък се грижи крайният артикул да притегля вниманието.

През годините част от асортимента се трансформира, само че не и класическите произведения. Над 20 продукта предлага този сезон цехът на Георги Керанов, който се занимава със стъклените декорации от 35 години.

Обаждат ни се от горе-долу цяла България, софиянци най-вече, варналиии... и всички градове към нас, които са по-близо. Всички са заинтригувани от нашето произвеждане. Стъклото има емайл, има си хармония, която притегля окото. Пластмасата не може това нещо да го излъчва, както стъклото ", показва Георги Керанов, притежател на работилницата.

Позабравените преди време коледни декорации бележат напредък. Поръчките са се нараснали с 20% по отношение на м.г., включително и от институции, които желаят да впечатлят своите корпоративни клиенти. Въпреки повишените разноски за ток и газ обаче, Керанов счита, че ще може да разшири производството и да притегли младежи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР