Елена Пешева е сред най-активните народни представители не само в

...
Елена Пешева е сред най-активните народни представители не само в
Коментари Харесай

Елена Пешева от ВОЛЯ: Детските надбавки трябва да са еднакви за всички

Елена Пешева е измежду най-активните народни представители освен в личната си парламентарна група – „ ВОЛЯ – Българските Родолюбци “, само че и измежду останалите депутати в 44-тото национално заседание. Член е на Комисията по обучение, а неотдавна стана и ръководител на Комисията за българите в чужбина. Тя е народен представител от Пловдив. На 34 години е, приключила е Английската гимназия в родния си град, следва й дипломиране в компетентност „ Маркетинг “. Била е управител на фамилна компания. Омъжена е, с две деца.
Госпожо Пешева, работите по плана на ВОЛЯ „ Пътна карта на детското благополучие “. Какво съставлява той?
„ Пътна карта на детското благополучие “ е самодейност на дамите във ВОЛЯ. За нас децата на България са народен приоритет. Събираме на едно място законодателни ограничения – обществени, просветителни, здравни, чиято единствена цел е да създадат детството на малчуганите ни умерено, несъмнено и допустимо най-пълноценно. Искаме родителите да отглеждат децата си тук, и то при най-хубавите условия. Едно от значимите ни оферти е всички деца, без значение от приходите на фамилията, да получават идентични надбавки. И то най-малко двойно в съпоставяне със сегашните обидни 40 лв.! Държавата е длъжница на дребните си жители, а и на техните родители – като стартираме от яслите и стигнем до тежките раници на учениците, съществуването на 7-8 разновидността на учебници по всеки предмет, ниското възнаграждение на майчинството, неналичието на детски градини, препълването им. Същото важи и за класните стаи – тук-там децата са над 30. Документът ще бъде подготвен скоро и ще го предложим като част от нашата предизборна стратегия. Вярвам, че дамите на България ще ни поддържат!
Кои са последните „ попълнения “ в документа?
Имаме две оферти в отбрана на здравето на подрастващите. Настояваме за възбрана на продажбата и използването на енергийни питиета от деца. Такива питиета не би трябвало да се продават в учебните заведения, както и на 50 метра от тях. Консумацията им се усилва застрашително освен у нас. Разходете се към което и да е учебно заведение, и ще видите, че в междучасията учениците пият по няколко енергийни питиета, доста постоянно даже вместо вода. Експертите са безапелационни, че те предизвикват затлъстяване, експанзия, проблеми със сърцето и черния дроб, могат даже да са животозастрашаващи. Предлагаме и възбрана на продажбата и използването на електронни цигари за лица под 18-годишна възраст. Смята се, че енергийните питиета и електронните цигари са стъпка към опиатите и алкохола. Надявам се, че у депутатите от Българска социалистическа партия ще проговори отговорността им като родители и ще поправят политическата си неточност – единствено те не поддържаха предложенията ни в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта! Защото са на ВОЛЯ. Време е да осъзнаят, че политиките за децата не може да са оцветени партийно, а са народен приоритет. Ако щете, и от голяма важност за националната сигурност!
Наскоро бяха признати законови промени, съгласно които децата би трябвало да потеглят на 4-годишна възраст на предучилищна забавачка. Защо се обявихте срещу?
Защото няма условия за това – в София, Варна, Пловдив, Бургас е доста мъчно да се намерят места в градините. Управляващите се съгласиха с тези причини и законът ще влезе в действие през образователната 2023/2024. Надявам се до тогава да бъдат обезпечени места за всички малчугани. Освен това, като майка на две деца – едното на 5, а другото на 3 години, считам, че родителите би трябвало да имат право на избор дали да си пуснат децата на 4-годишна възраст на забавачка. Важно е дребните да се образоват умерено, да им се обръща повече внимание поотделно – по тази причина педагогическият и непедагогическият личен състав би трябвало да бъде повишен. Не може на 30-34 деца да има по един или най-много двама възрастни!
Започнахте акция за безвъзмездни медикаменти за пенсионери и деца. Защо ВОЛЯ се трансформира в партията, която май е най-социално ангажирана?
 Това е новата ни идея – безвъзмездни медикаменти за пенсионерите над 65-годишна възраст и за деца до 4-ти клас. За учениците сред 5-и и 8-и клас считаме, че медикаментите би трябвало да са с на половина по-ниски цени. Показателен е фактът, че до момента в който социологическите организации се надпреварват да мерят рейтинги на политици и партии, като дават не изключително висок % на ВОЛЯ, единствено за месец ни поддържаха над 160 000 български жители! В същото време нито една партия – и от тези в Народното събрание, и от извънпарламентарните, до момента не е излязла с коментар. За следващ път демонстрират, че живеят в някакъв техен тяснопартиен свят и болките на хората не ги вълнуват. Ето за какво ВОЛЯ се потвърждава като единствената партия, която познава проблемите на българите и предлага решения. Хората са обезпокоени от разпространяването на ковид, пресмятат парите си за идната тежка зима, тормозят се за работата си. Това е дневният им ред! Имат потребност от поддръжка, от сигурност, от съответни стопански ограничения, които да реанимират дребния и междинния бизнес, който несъмнено е най-пострадалият стопански индивид. Ние имаме вяра, че на идващите избори ще получим по-голяма поддръжка и ще можем да прокараме концепцията за безплатните медикаменти.
Не останахте безразлична към кариерата до Пловдив- Белащица, против която локалните дълго време стачкуваха. Защо?
Като депутат от Пловдив съм наясно какво вълнува хората от града и региона. Те пък привикнаха да се обръщат към мен, изключително в обществените мрежи. Приемам това като добра противоположна връзка с гласоподавателите и поддръжка. Изградихме взаимно доверие и се стремя да го извинявам. Кариерата в Белащица беше причина за високо замърсяване на въздуха. Бях паралелно до съгражданите си на митингите, започнах съответните дейности като народен представител и съм щастлива, че постигнахме стремежи резултат. Ето в този момент и с 5G мрежата – една гореща тематика за целия свят. Граждани от Пловдив ми алармираха, че се построява без публичен спор. Изисках информация от министъра на превоза и известията. Преди три месеца той ми отговори, че 5G мрежа не се планува. Но в един прелестен ден на септември всички се събудихме с новината, че в 27 регионални града в страната към този момент е построена. При състояние че в Европа се надига вълна от неодобрение, защото към момента няма доказателства, че е безвредна за хората и животните! Но очевидно в мътна вода се лови най-вече риба.
 Елена Пешева: ВОЛЯ удостовери позицията си - срещу наложителната предучилищна за 4-годишните Елена Пешева: " ВОЛЯ " удостовери позицията си - срещу наложителната предучилищна за 4-годишните
Парламентарната група на ВОЛЯ удостовери позицията си – не поддържа въвеждането на наложителна предучилищна за 4-годишните деца и...
Заклехте се като народен представител повече от година след сътрудниците си. Защо?
Да, по този начин стана поради раждането на второто ми дете. Предпочетох да остана у дома и да се отдам на майчинските отговорности и наслади. Дамите ще ме схванат – това са скъпи мигове за всяка жена! Сега сполучливо уравновесявам сред Народното събрание и фамилията. Но за мен тези условия не са оригиналност, защото и аз, както и множеството сътрудници от ВОЛЯ, пристигам в политиката от сериозен частен бизнес и съм се научила да систематизирам дейно времето си сред професионалните и персоналните задължения. В бизнеса няма време за бавене на решенията, за комисии и парламентарни битки, привикнали сме на бързи темпове на работа. Много желаех да видя същата динамичност и в работата на Народното събрание. Може би един ден ще го реализираме, в случай че хората избират потвърдени специалисти, персони, които са постигнали триумфи, преди да се кандидатират. Затова ние от ВОЛЯ сме горещи последователи на въвеждането на мажоритарен избор.
Вие по какъв начин се озовахте в листите на ВОЛЯ?
„ Виновникът “ е Веселин Марешки. Той е наш фамилен другар от дълго време, човек, на който мога да разгадавам постоянно. Абсолютно съм сигурна в неговите качества и устрема му да прави положителни каузи за българите. Доказва го към този момент тридесет години! Ако не беше той, кой знае картелът какви цени щеше да поддържа. Всеки в България знае, че има ли негов обект в даден град – аптека или бензиностанция, цените на останалите също падат. Много хора му пишат, че си икономисват по няколко хиляди лв. годишно за фамилния бюджет. Колко политици са създали нещо такова?! Благодарна съм, че ме предложения във ВОЛЯ. Това е мощен и стимулиран екип от експерти, от честни хора. Споделям философията на водача ни, че откакто си постигнал персонален триумф, би трябвало да дадеш своя принос и за страната. На всички ни омръзна да гледаме един и същи филм години наред – в политиката да влизат хора с единствената цел занапред да вършат кариера или да се облагодетелстват. Надявам се българският народ да вижда разликата!
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР