Електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил и нейното оборудване за

...
Електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил и нейното оборудване за
Коментари Харесай

Спряха тока на АЕЦ Чернобил, ООН не може да следи за ядрената безопасност

Електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил и нейното съоръжение за сигурност са " изцяло прекратени ", заяви украинският оператор " Укренерго ". Руснаците овладяха територията към АЕЦ-а още при започване на нашествието в Украйна.

" Чернобилската АЕЦ беше изцяло изключена от електрическата мрежа заради военните дейности на съветския окупатор. Обектът към този момент няма електрозахранване ", написаха от  " Укренерго " във Фейсбук тази сряда.

По-рано денем надзорният орган на Организация на обединените нации - Международната организация за атомна сила (МААЕ) - предупреди, че към този момент не може да следи радиационния декор в Чернобил, където през 1986 година един от атомните реактори се взриви, причинявайки най-големия нуклеарен случай в историята на Европа. 

Системите за наблюдаване на сигурността вече не предават сигнали към МААЕ. Агенцията употребява данните от защитните уреди, с цел да следи положението на нуклеарните материали. 

Междувременно шефът на организацията Рафаел Гроси съобщи, че съгласно украинските управляващи през последните две седмици една и съща група от към 210 служащи е била непрекъснато на промяна в АЕЦ " Чернобил ". Той прикани съветските сили да разрешат на част от екипа да си вземе отмора. Гроси съобщи, че е " надълбоко угрижен за стресовата обстановка ", в която се намира личният състав: " Тяхната отмора е от решаващо значение за цялостната нуклеарна сигурност ".

" В момента обстановката в Чернобилската атомна електроцентрала се следи взаимно от съветски военни, украински експерти, граждански личен състав на централата и Националната армия на тази страна ", съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова в сряда.

" Руските въоръжени сили откриха надзор над Чернобилската и Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите им територии. Тази стъпка беше подхваната извънредно за да се предотврати потреблението на обстановката в страната от украински националистически и други терористични групи, както и от задгранични наемници, за осъществяване на нуклеарни провокации, а такива опасности съществуват ", считат от съветското Министерство на външните работи. 

" Като притежател на развита нуклеарна индустрия Русия е изцяло наясно с евентуалните опасности за нуклеарната инфраструктура и прави всичко допустимо, с цел да подсигурява вярната сигурност на нуклеарните уреди в Украйна ", твърди Захарова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР