Електроразпределителните дружества са в ядрото на промените, които ще превърнат

...
Електроразпределителните дружества са в ядрото на промените, които ще превърнат
Коментари Харесай

България трябва да се фокусира върху прехода към дигитална енергетика

Електроразпределителните сдружения са в ядрото на измененията, които ще трансфорат зелената енергетика от благопожелание в реалност. Защо е по този начин и какво следва Посрещането на новите условия за зелен енергиен бранш е невероятно без разпределителни сдружения от ново потомство и без ясното осъзнаване, че нашата визия би трябвало да кореспондира с задачите на Европейски Съюз. Новите условия към този момент са на прага ни, Зелената договорка е реалност. Целта е стопанската система на Европейски Съюз да реализира въглеродна индиферентност до 2050 година Визията на Европа планува промяна на енергетиката към произвеждане единствено от възобновими източници на сила, електроенергийна успеваемост и цифровизирани системи за ръководство на мрежата. Крайна цел до 2030 година е понижаване на нездравословните излъчвания с най-малко 55% и увеличение на каузи на потребяваната сила, създадена от ВЕИ, до 40%. В момента в България този дял е към 21%. Това значи освен растеж на огромните ВЕИ, само че и повече дребни местни производители и основаване на механизми за ръководство на такава децентрализирана система на разнообразни източници на електрическа енергия. Популярна ще бъде peer to peer търговията. Например съседи могат да си продават взаимно непотребното количество създадена или съхранена от тях сила. Особено значимо ще бъде и складирането на силата от ВЕИ, с цел да може да вземем за пример акумулираната денем слънчева сила да се употребява и през нощта. Вече стартира и всеобщо потребление на електрически автомобили. Това ще има голямо отражение върху енергийната система. В Европа сега има 0,5 млн. зарядни станции, като се планува през 2025 година те да доближат 1,2 млн. и 2,2 млн. през 2030 година Има и предложение от 2035 година да спре регистрацията на коли с мотори с вътрешно горене. Обслужването на голям брой зарядни станции за електрически автомобили изисква нов вид ръководство на мрежата и нарастване на потенциала ѝ. За да съществува всичко, казано до тук, в една постоянна система, е належащо да се влага в цифровизация на мрежата и да се внедрят технологии, които да разрешат на електроразпределителните сдружения да отговорят на потребностите на пазара.

- На какъв стадий от трансформацията на мрежата е „ ЧЕЗ Разпределение “?

- Започнахме промени, не изоставаме от трендовете в европейски мащаб. Разбира се, най-сериозен остава въпросът за финансирането на измененията. Развитието на мрежата за момента се обезпечава единствено от цените за мрежови услуги, които са контролирани, тяхната смяна не зависи от пазара. За да е по-ясно – от 100 лева сметка за ток в нашето сдружение остават към 14 лева В България цените за мрежови услуги са измежду най-ниските в Европа – повече от два пъти по-ниски от междинните за Европейски Съюз. В същото време разноските за развиването на мрежата са аналогични на западноевропейските. Всичко това лимитира опциите за развиване на мрежата, за цялостна промяна и реализиране на енергийния преход с нужните темпове. Затова и няколко пъти кандидатствахме за финансиране за модернизацията на мрежата и разширение на потенциала щ посредством Плана за възобновяване и резистентност на България. Предложихме редица планове, само че не беше утвърдена никаква поддръжка за ЕРП в България, макар че ние имаме съществена роля в прехода към енергетиката от ново потомство. Редно беше да се планува финансиране в проекта, което би обезпечило потребността от спомагателни вложения в мрежата. Посоката е ясна и ние не стопираме да се борим за обезпечаване на спомагателни средства. Надяваме се, че сериозността на казуса ще бъде осъзната на национално равнище и ще се сложи фокус върху прехода към цифрова енергетика. Електроенергийната система е един повсеместен организъм и в случай че желаеме той да се развива, не може да бъде оставен един от органите му да боледува. В противоположен случай ще страда цялата система.

- Каква е тактиката ви на този стадий? Започнахте ли този преход?

- Да. Съвместно с новия притежател на компанията „ Еврохолд “ ние актуализираме тактиката в сходство с новите условия и изготвяме дълготраен проект за развиване. Междувременно вкарваме нови технологии, системи и детайли за дистанционно управление. Масовото събиране на данни за развиване на Географската осведомителна система (ГИС) е фундаментът за цифровизация и внедряване на останалите системи. Фокусираме се върху внедряването на отдалечено обслужвани електромери. Това е един съвременен метод, който ни дава опция да имаме взор в действително време върху доставките и потреблението на електрическа енергия. В момента работим и с пилотна версия на система, която изобразява разпределителната мрежа в действително време и разрешава нейното ръководство от разстояние. Въвеждаме и платформа за дейно ръководство на екипи на терен. Имплементираме автоматизирани уреди по мрежата. Резултатът ще бъде по-бърза локализация на повреди и онлайн наблюдаване върху качеството. Ще разполагаме с разнообразни аналитични благоприятни условия, в това число и опция за използване на разнообразни логаритми и изкуствен интелект за взимане на превантивни ограничения при разкриване на евентуални опасности за мрежата. Ще можем да отговаряме на разнообразни промени, да вземем за пример на упования растеж в потреблението и смяната на потребителските условия. В умозаключение нововъведенията ще разрешат по-ефективно ръководство на мрежата и балансиране на потенциала щ, усъвършенстване на разноските по цялата верига и ще разрешат децентрализация на цялата енергийна система. Не на последно място посредством тях ще допринесем за декарбонизацията и възстановяване на околната среда. Не би трябвало да забравяме, че промени настъпват освен вследствие на декарбонизацията. Съществуват разнообразни фактори, които водят до нуждата от промени. Работата от разстояние да вземем за пример трансформира условията. Наблюдават се товари по мрежата там, където ги е нямало. И ние би трябвало да се приспособяваме. Понякога извънредно незабавно.

- Всички тези промени не постановат ли смяна в условията към чиновниците? Как се справяте с нуждата от експертен личен състав в тази сфера?

- Безспорен факт е, че има дефицит на експерти в електроенергетиката. Затова имаме дълготрайни стратегии за привличане и задържане на квалифицирани фрагменти, за образование и преквалификация. Ще дам за образец и вътрешното ни съревнование „ ОлимпиАГА “, отворено за всички чиновници в компанията без значение какви позиции заемат. Под формата на отборна игра всички искащи имат опция в симулирана действителност да работят с най-модерната система за автоматизирано ръководство на мрежата. Ако покажат капацитет и предпочитание, им даваме опция да се развиват в нова посока. От години развиваме и стратегии за дуално образование, стипендиантски и стажантски стратегии в междинните и висшите учебни заведения в България. Много е важ­но нуждата от добре готови фрагменти да бъде осъзната на по-мащабно равнище. Първо бъдещите студенти да знаят, че секторът към този момент се нуждае освен от електротехници, само че и от експерти, занимаващи се със смарт технологии от друг вид, IT експерти и така нататък, а университетите от своя страна да приспособяват своите специалности, с цел да отговорят на измененията. Това като че ли към този момент се случва, единствено преди дни имахме питане от Техническия университет в София тъкмо в тази връзка. Важно е просветителната система да бъде приспособена към потребностите на бранша.

Q&A

Зад строгия управител се крие мъж, който обича моторите
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР