Електронното предписване на антибиотици намали продажбите им в аптеките с

...
Електронното предписване на антибиотици намали продажбите им в аптеките с
Коментари Харесай

Само за седмица: Е-рецептите за антибиотици намалиха продажбите им в аптеките с 25%

Електронното определяне на антибиотици понижи продажбите им в аптеките с 25 % за една седмица. Ръководството на здравното министерство беше привикано изключително от депутатите в здравната комисия поради проблемите след въвеждането на наложителните електронни наставления за антибиотици и медикаменти за диабет. Въпреки настояването на лекарите и омбудсмана Диана Ковачева за краткотрайно връщане на хартията, стъпка обратно няма да има. От здравното министерство увериха, че работят за премахване на проблемите.

След въвеждането на електронната рецепта за антибиотици и медикаменти за диабетици, в кабинета на лекар Христов се връщат недоволни пациенти.

" Голяма част от медикаментите, които изписваме, те не са налични в аптеките. Това постанова пациента да се връща назад, с цел да вземе сменен антибиотик с различен ", сподели доктор Йордан Христов - кардиолог, общопрактикуващ доктор, УМБАЛ " Лозенец ".

В някои от случаи лекарят не знае, че вносът на част от постоянно предписваните медикаменти е преустановен, а в други фармацевтът не може да отпусне медикамента, поради разминаване сред кодовете в аптеката и лекарския кабинет.

" Част от кодовете, за които се изписват медикаменти, когато се изпишат не могат да бъдат открити в аптеките, тъй като се оказва, че това са остарели кодове ", разясни доктор Йордан Христов.

" Имам производител - български, имам и производител - импорт. Ако е изписан българският производител, аз не знам по кое време да го заменя с този от вносния производител, което го има налично ", сподели магистър фармацевт Маргарита Грозданова.

От " Информационно обслужване " оповестиха, че са предложили решение на казуса с кодовете и чакат утвърждение от здравното министерство, с цел да го задействат.

" Още другата седмица би трябвало да бъдат решени проблемите с кодовете. Така, че да може кодът, който се изписва от лекарите, да бъде същия, който се вижда в аптеката ", изясни проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето.

Въпреки проблемите, от " Информационно обслужване " регистрират съвсем 70% от предписаните електронни бели предписания през предходната седмица са изпълнени.

" Когато минат няколко дни и се водят диалози и се дискутират обществено въпросите, се намира решение и това решение се отразява в тези цифри. Подобряване на обслужването на пациентите ", сподели Ивайло Филипов - шеф на " Информационно обслужване ".

От лекарския съюз желаеха връщане и на хартиената бяла рецепта, само че от здравното министерство споделят, че връщане обратно няма да има.

" Връщането към хартиена рецепта значи в никакъв случай да не се вкара дигитализацията. С въвеждането на тази електронна рецепта внезапно се видя, че антибиотиците се купуват по този начин, както се купуват банални артикули за битова приложимост ", сподели още проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето.

Готви се смяна, която ще даде опция единствено лекарите от Спешна помощ да предписват антибиотици на хартиена рецепта. Ще бъде обезпечена опция и на работещите във факултетите по дентална медицина да изписват електронни предписания. Предстои и възобновяване на безплатното мобилно приложение за електронни наставления.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР