Електронното пациентско досие все още е достъпно само за хора,

...
Електронното пациентско досие все още е достъпно само за хора,
Коментари Харесай

Какво представлява електронното пациентско досие?

Електронното пациентско досие към момента е налично единствено за хора, които имат електронен автограф, само че в бъдеще в него ще се влиза и с заоблачен автограф, а по-късно с електронна персонална карта. Това заяви Борис Костадинов, шеф на дирекция в сдружението " Информационно обслужване ", при представянето на мобилно приложение за достъп до това досие. То дава опция за инспекция на данните за направени прегледи, назначени проучвания, отпуснати медикаменти, сложени ваксини, въведени от лекари и фармацевти в националната здравно-информационна система.
Прочетете още
Ако човек отиде при доктор, който не работи със Здравната каса, ще може да му даде достъп до досието си и да изиска въвеждане на информацията от направения обзор, изясни здравният министър доктор Асен Меджидиев, който участва на представянето на мобилното приложение. От Българския лекарски съюз предложиха в досието да се вписват и купуваните от аптека хранителни добавки.

Прегледи, посоки, ваксини, предписания и резултати от проучвания са главните модули в електронното пациентско досие, което с изключение на в уеб версия, към този момент е налично и посредством мобилно приложение на вашия телефон. Но в случай че имаме електронен автограф. Идеята на това досие е да ни обезпечи надзор върху данните, въвеждани от лекари и фармацевти, изясни Борис Костадинов от „ Информационно обслужване “.

Лекарите, работещи със Здравната каса, са задължени да вкарват информацията за извършените действия, другояче няма да получат възнаграждение от публичния фонд, изясни здравният министър доктор Асен Меджидиев. Същият ангажимент имат фармацевтите, които отпускат предписаните медикаменти. Все още се работи по опцията за въвеждане на по-старите данни от здравното досие на хората. Предвижда се и нова алтернатива, която да дава достъп на човек до досието на детето му или до това на възрастните му родители. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР